Prostreno.cz

Tučná jídla omezují schopnost mozku regulovat příjem potravy

Sekaná, klobása nebo třeba taková tlačenka. Tyto i jiné tučné potraviny dokáží mozek doslova omámit, což má velký vliv i na žaludek. Ten si pak myslí, že je bezedný, proto hrozí velké přejídání. A s ním se pojí další rizika!

Že potraviny s vysokým podílem tuku nejsou kdovíjak zdravé ani prospěšné, to není žádnou novinkou. Stejně jako to, že jejich častá konzumace podporuje nadváhu i obezitu. Ovšem trochu jinak, než se myslelo!

Nejde jen o kalorie

Poznatky nedávné studie zveřejněné v magazínu Journal of Physiology naznačují, že nadměrná spotřeba tučných a kalorických jídel mění neurologické dráhy v mozku, přičemž podstatně snižuje jeho schopnost regulovat příjem potravy. Jejich požití má negativní dopad zejména na buňky zvané astrocyty, což narušuje žaludeční signalizaci sytosti. Jinými slovy – astrocyty, které nám říkají, kdy máme dost, vlivem zmíněných pokrmů poněkud znecitliví. Výsledkem je přejídání a tím samozřejmě i podstatně vyšší riziko nárůstu tělesné hmotnosti.

Kila navíc už po deseti dnech

Ačkoli byl tento výzkum proveden na myších, jeho autoři nepochybují o tom, že když jde o nezdravou stravu, není mezi hlodavci a lidskou populací zase takový rozdíl. A po jaké době se její negativní účinky projeví? Zatímco třídenní gastronomické hřešení se prý obejde bez větších následků, v případě, že si člověk vysoce kalorické potraviny servíruje 10 až 14 dní, bývá už pokles zmíněných astrocytů a tím i narušení dráhy mezi mozkem a žaludkem dosti znatelný. Asi si dokážete představit, co s tělesnými křivkami může provést dvoutýdenní přejídání, že? V ohrožení ovšem není jenom silueta.

Moc jím, proto zapomínám?

Časté zatěžování žaludku způsobené nadbytkem potravy značně přispívá i k zapomnětlivosti a zhoršenému zpracovávání informací. Nevěříte? Poukazují na to závěry průzkumu publikované v časopise Scandinavian Journal of Psychology. Přejídání také útočí na kvalitní spánek, přičemž může omezit schopnost reprodukce a zapříčinit chronické bolesti.

Zdroje: www.nypost.com, www.physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1113/JP283566, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19930267/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat