Prostreno.cz

Různé druhy soli mají různý obsah sodíku

Sodík je dobrý sluha, ale zlý pán. Tělu prospěšný je totiž jen optimálním množství. Která sůl ho má nejméně, proto je považována za zdravější variantu?

Širokou nabídkou luxusních gurmánských solí, které jsou na pultech obchodů k mání, jsme mnohdy doslova ohromeni. Jaký druh je ale ten nejzdravější? A který se nejvíce hodí na běžné vaření?

Sůl versus sodík

Hned z kraje si ujasníme důležitou věc. Ačkoli si mnozí myslí, že sůl a sodík je jedno a totéž, není tomu tak. Zatímco sůl je běžná krystalická sloučenina vyskytující se v přírodě, sodík je pouze její chemický a minerální prvek. Obecné dietní směrnice za optimální denní dávku sodíku považují 2300 miligramů, což odpovídá necelým šesti gramům soli denně (1). Potíž je ale v tom, že většina populace tento stanovený „příděl“ mnohonásobně překračuje, z čehož koukají zdravotní rizika.

Kdo moc solí, škodí si

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí připouští, že sodík jakožto elektrolyt pomáhá tělu udržovat objem tekutin a krve, přičemž předchází svalovým křečím, nicméně jeho nadbytek osočuje z arteriální hypertenze, která vede k srdečním chorobám, mrtvici i selhání ledvin (2). Dle této vládní agentury lidé běžně konzumují 3 400 miligramů denně, což je pravděpodobně důsledek extrémní spotřeby balených i zpracovaných potravin a častých návštěv restaurací i rychlého občerstvení (3). Chcete mít nad tímto minerálem, který pomáhá i škodí, větší kontrolu? Zde je přehled solí s jeho sníženým obsahem.

Jodidovaná sůl je v normě

Jodidovaná sůl je označení pro kuchyňskou sůl, která byla uměle obohacena o sloučeniny jódu (4), který je důležitý pro produkci hormonů štítné žlázy. Toto ochucovadlo se pak v potravinách rozpouští nejrychleji, proto je ke klasickému vaření ideální. Jedna čajová lžíce obsahuje asi 2 360 miligramů sodíku, což je těsně nad doporučenou denní dávkou (5).

Ani s tou mořskou nic nezkazíte

Jak již napovídá název, mořská sůl se vyrábí odpařováním mořské vody (6). Sice má oproti té výše zmíněné menší podíl jódu a draslíku, ale co se týká sodíku, vede si podstatně lépe, neboť v jedné polévkové lžíci lze nalézt 2000 miligramů sodíku (7). Vzdávat se však nemusíte ani soli himalájské, která ve stejném množství obsahuje 1 680 miligramů sodíku (8).

Zdroje: (1) www.fda.gov/food/food-additives-petitions/sodium-reduction, (2) www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6452a1.htm, (3) www.cdc.gov/salt/food.htm, (4) www.cs.wikipedia.org/wiki/Jodidovaná_sůl, (5) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746775/nutrients, (6) www.cs.wikipedia.org/wiki/Mořská_sůl, (7) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/359145/nutrients, (8) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/533538/nutrients





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat