Prostreno.cz

Tuňák v konzervě může obsahovat nebezpečné množství rtuti

Tuňák v konzervě je takovou vděčnou potravinou, ze které lze během chvilky vykouzlit lahodnou večeři pro celou rodinu. Jenže děti a těhotné ženy by ho jíst asi vůbec neměly. Problémem je obsažená rtuť, která může mít fatální zdravotní následky!

Když přijde řeč na zdravé ryby, které bychom dle obecných doporučení měli konzumovat alespoň dvakrát týdně, nikdy na jejich seznamu nechybí vychvalovaný tuňák. I vy si ho často kupujete, protože je chuťově skvělý a navíc se z něj dá připravit celá řada pokrmů? Vždyť se báječně hodí do zeleninových a luštěninových salátů, stejně jako k těstovinám. A co teprve taková tuňáková pomazánka s čerstvým pečivem!

Dárce dobrého i špatného

Bez ohledu na preferovaný recept možná tuňáka jíte ve víře, že zprostředkovává vysoký podíl prospěšných omega-3 mastných kyselin, které jsou podle odborníků důležité pro mozek, oči, srdce a vlastně i celé tělo (1). Kromě těchto cenných tuků je také preferovaným zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů (2). Jenže co když tuňák obsahuje i látky, které dobrovolně jíst rozhodně nechcete? V případě jeho konzervované verze může jít především o obávanou rtuť. A ta v rukavičkách vážně nejedná!

Hrozba pro děti, těhotné i netěhotné

Naznačuje to alespoň nedávná studie americké nezávislé spotřebitelské organizace Consumer Reports (3), která testovala tyto konzervované produkty hned několika značek. Vyšší hladina rtuti byla zaznamenána u 30 odebraných vzorků, což je hodně zneklidňující informace. Její konzumace je totiž riziková pro všechny věkové skupiny, a to samozřejmě včetně dětí, neboť rtuť může způsobit ztrátu čichu i problémy s centrálním nervovým systémem, přičemž ohrožuje činnost srdce. Extrémně nebezpečná je pro těhotné ženy, protože negativně působí na činnost mozku plodu a jeho celkový vývoj, jemuž hrozí výrazné opoždění. Je tedy konzervovaný tuňák ještě zdravý? Nebo tato uvedená složka, která se v něm bohužel běžně vyskytuje, jeho omílanou prospěšnost úplně ničí?

Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1099041/nutrients, (3) www.consumerreports.org/health/food-safety/how-worried-should-you-be-about-mercury-in-your-tuna-a5041903086/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat