Prostreno.cz

Opomíjené ředkvičky jsou bohatým zdrojem antioxidantů

Je k nevíře, že se do malé ředkvičky vejde tolik prospěšných živin. Tato zelenina napravuje porouchané trávení, povzbuzuje obranyschopnost, chrání před infekcemi a prospívá srdci. Nechcete si ji vypěstovat?

Ředkvičky pocházejí až z daleké Asie. Spolu s česnekem a cibulí je dobře znali a hojně používali už staří Egypťané. K nám se tato užitková plodina dostala poměrně pozdě, protože v českém prostředí se objevila až ve druhé polovině 18. století (1). A že je úplně obyčejná? Co vás nemá.

Šťavnatá dávka antioxidantů

Že antioxidanty neutralizují a „vypínají“ škodlivé sloučeniny zvané volné radikály, jež poškozují buňky a způsobují chronická onemocnění, to jste zřejmě slyšeli mnohokrát. Odkud tyto cenné látky čerpáte? Můžete je získávat prostřednictvím uvedené kořenové zeleniny, která jich má požehnaně. Překypuje zejména glukosinoláty a antokyany, ale podělí se s vámi také o antioxidační vitamin C (2), který posiluje imunitu, zvyšuje fyzickou výkonnost a zlepšuje kvalitu pleti.

Křupavý lék na porouchané trávení

Ředkvičky nabízejí i kombinaci rozpustné a nerozpustné vlákniny, což je skvělá zpráva pro váš gastrointestinální trakt. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a zpravidelňuje peristaltiku střev, přičemž se spojuje s hubnutím a regulací cholesterolu (3). Podle jisté studie její hojné množství neobsahují jen samotné plody, ale i listy (4). Ředkvičková šťáva pak dle závěrů jiného výzkumu (5) chrání žaludeční tkán a posiluje slizniční bariéru, čímž omezuje pravděpodobnost žaludečních vředů.

Obrana proti infekcím

Tyto malé kulaté plody působí jako silné přírodní antimykotikum, neboť se v jejich složení nachází i oceňovaný protiplísňový protein s označením RsAFP2. Tím svým způsobem snižují riziko vaginálních i orálních infekcí, stejně jako invazivní kandidózy (6). Ředkvičky mají také protirakovinné vlastnosti (7), přičemž stabilizují hladinu cukru v krvi (8) a příznivě působí na činnost srdce (9). A vůbec, nemáte na zahrádce náhodou volné místo? Do volné půdy se vysévají v dubnu. Klíčí neuvěřitelně brzy, takže se úrody dočkáte skutečně rychle. Náročné na pěstování vůbec nejsou!

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ředkvička, (2) www.mdpi.com/1420-3049/25/17/3809, (3) www. hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/, (4) www.agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2009001541, (5) www.faculty.ksu.edu.sa/rafatullah/Old/PBL_036.pdf, (6 )www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2958.2012.08017.x, (7) www. link.springer.com/utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&CJEVENT=2cc6f22db99711ed8067baa90a18ba72&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&?utm_medium=affiliate, (8) www.mdpi.com/2072-6643/9/10/1111, (9) www.hindawi.com/journals/omcl/2015/407580/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat