Prostreno.cz

Přejídání může zadělat na vysoký krevní tlak

Přejídání nezpůsobuje vůbec nic dobrého, protože přímo souvisí s kilogramy navíc, mentálním úpadkem, únavou i zažívacími obtížemi. Ti, co se při servírování jídla vůbec nekrotí, se ale mohou projíst i do vysokého krevního tlaku.

Někdo se přejí jen občas, zatímco pro jiného je to každodenní standard. Ani jedna z těchto variant však není v pořádku, protože konzumací nadměrných porcí tělo nesmírně trpí.

Trable, které se ozvou

Přejídání je zlozvyk, jehož škodlivé účinky lze přirovnat ke kouření. Říkáte si, co se může asi tak stát, když si dáte o pár knedlíků navíc? Kromě toho, že riskujete nadváhu i obezitu (1), se tím narušuje také rovnováha hormonů, které regulují pocity hladu a sytosti (2). Pokud má člověk nad talířem „velké oči“, může to negativně zapůsobit i na jeho mozkové funkce (3). Nemluvě o možné nevolnosti, zažívacích obtížích (4) a tíživé ospalosti (5). Ovšem i srdce si tuhle „žravost“ pěkně odnese! A vůbec, jak jste na tom s tlakem?

Nepřítel, co jedná nenápadně

Arteriální hypertenzí neboli zvýšeným krevním tlakem trpí podle odhadů více než dva a půl milionu našinců, ovšem celá čtvrtina z nich o tom nemá vůbec netuší (6). Problém je ten, že hypertenze velmi často nemívá vůbec žádné příznaky a když už o sobě vědět, bývá to prostřednictvím vážné zdravotní komplikace. To je také důvod, proč má přezdívku „tichý zabiják“. Mezi její hlavní příčiny patří obecně nezdravý životní styl, kouření, nedostatek pohybu, chronický stres, dlouhodobější spánková deprivace a genetické predispozice, ovšem na tuhle patálii vám klidně může zadělat i to zmíněné přejídání.

Stačí pouhé dva týdny!

Prokázala to jistá studie publikovaná v magazínu Hypertension (7). Ta sice byla provedena na myších, ale když jde o nadměrné porce, negativní účinky podle autorů zasahují hlodavce i lidskou populaci hodně podobně. V závěrech se pak uvádí, že zkoumané subjekty měly už po pouhých dvou týdnech přejídání nejenže dvojnásobné množství tukové hmoty, ale i vyšší krevní tlak a srdeční frekvenci, což pochopitelně ztížilo činnost jejich kardiovaskulárního systému. Vidíte, stačí 14 dní nadměrných porcí a už můžete mít na krku arteriální hypertenzi!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786199/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224225/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0969996119302487, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4699282/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3568860/, (6) www.kardiologie-sro.cz/resene-obtize/arterialni-hypertenze/, (7) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.112.194886





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat