Prostreno.cz

Baculky, na slovíčko. Víte, co vás čeká, pokud nezhubnete?

Ze všech stran slyšíme, jak nám obezita škodí. Abychom však byli trochu konkrétnější, nabízíme přehled závažných rizik pro naše zdraví, jež jsou s obezitou spojena.

Tak například věděli jste, že být obézní znamená zvýšené nebezpečí vzniku…

… vysokého krevního tlaku?

Vysokému krevnímu tlaku neboli hypertenzi se také říká „tichý zabiják“. Proč? Protože se vlastně nijak zvláště neprojevuje navenek, zatímco soustavně ničí vaše srdce a cévy. A to může vést až k infarktu, cévní mozkové příhodě (mrtvici) nebo vážnému onemocnění ledvin. Pravidelná kontrola krevního tlaku u lékaře je proto klíčová.

… neplodnosti?

A netýká se to zdaleka jen žen, jak by se mohlo zdát. Ano, obezita u nich negativně ovlivňuje ovulaci (mimochodem podobně jako třeba přílišná hubenost), ovšem ani muži nemohou být v klidu! Obezita u nich narušuje hormonální rovnováhu a tím i kvalitu spermií.

… diabetu 2. typu?

Diabetes neboli cukrovka 2. typu je vážnou a nepříjemnou civilizační chorobou velmi úzce spojenou se životním stylem a také obezitou. Zvýšené riziko, že jí onemocní, mají ženy s obvodem pasu větším než 80 cm, u mužů je tato hranice 90 cm.

… některých typů rakoviny?

Spojení mezi obezitou a rakovinou byla prokázána například u nádoru prsu, vaječníků, slinivky břišní nebo kolorektálního karcinomu. Na vině jsou podle některých studií opět hormony (např. estrogen či inzulin), jež se u obézních lidí vylučují ve větším množství.

… osteoartrózy?

Obezita znamená velkou zátěž pro kosti a klouby, a tak jsou lidé, kteří jí trpí, náchylnější ke vzniku osteoartrózy. Je to zcela logické – zátěž, kterou kila navíc znamenají pro naše pohybové ústrojí, se musí nějak projevit…

… deprese?

Obezita může způsobit velmi nízké sebevědomí, nenávist k vlastnímu tělu apod., což u některých lidí může spustit i depresi. Pokud pozorujete příznaky jako smutek bez zjevné příčiny, demotivaci, zoufalství, ztrátu zájmu o cokoli, úzkosti, ale také změny v kvalitě spánku či chuti k jídlu, vyhledejte lékaře.

… spánkové apnoe?

Termínem spánková apnoe je označeno (zjednodušeně řečeno) přerušované dýchání během spánku (postižený má problém se několik vteřin nadechnout, lapá po dechu), doprovázené chrápáním. Jedná se o velmi nebezpečnou nemoc, která se vyskytuje častěji, než byste si mysleli (sám nemocný o ní však nemá ani tušení). Obézní lidi postihuje mnohem častěji než lidi s normální váhou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat