Prostreno.cz

Kofein není zas tak velký nepřítel. Čtěte a nemějte výčitky!

Po letech, kdy se stal kofein téměř nepřítelem číslo 1 našeho zdraví a kdy jsme slýchali, jak je nutné se mu v množství větším než mikroskopickém vyhýbat, se začíná ukazovat, že nám vlastně může i prospět…

Takže jak může kofein podpořit naše zdraví?

1. Snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby

Studie floridských vědců ukázala, že starší lidé, kteří denně vypili tři šálky kávy denně, měli nižší pravděpodobnost vzniku této vážné choroby. Ukazuje se, že kofein blokuje zánětlivé procesy v mozku, což by mohlo – mimo jiné – vysvětlovat jeho preventivní efekt.

2. Chrání před některými typy rakoviny

Jiná ze studií ukázala, že u myší, jimž vědci dodávali kofein, byl o 27 % nižší výskyt rakoviny kůže, ačkoli je výzkumníci vystavili UV záření, než u jejich „kolegyní“ bez kofeinových dávek ve stravě. Ačkoli by se podobné výsledky daly aplikovat i na lidi, autoři výzkumu zdůrazňují, že káva nemůže nahradit ochranné krémy proti UV záření. Další pozitivní efekt kofeinu byl prokázán u žen pijících 4 šálky kávy denně, jež měly o 25 % nižší riziko vzniku rakoviny endometria (vnitřní výstelky dělohy).

3. Podporuje činnost mozku a duševní zdraví

Nejenže nám kofein dodá chybějící energii, Umí „nakopnout“ i náš mozek, respektive naši paměť a koncentraci. Kromě toho byl u některých výzkumů prokázán i pozitivní efekt kofeinu na výskyt depresí či úzkosti.

4. Podporuje hubnutí

Pozitivně kofein působí i na náš metabolismus. Samozřejmě nám káva těžko nahradí vyváženou stravu a tělocvičnu (nenahradí), ale může se stát účinným pomocníkem a jejich doplňkem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat