Prostreno.cz

Nedostatek spánku má na tělo devastující účinky

Hodně lidí podceňuje těch pověstných osm hodin spánku denně a je přesvědčena, že to nejhorší, co si mohou přivodit, je únava. Omyl! Nedostatek spánku má i řadu dalších vedlejších účinků.

Tak například věděli jste, že když si nedopřejete pravidelný a dostatečně dlouhý spánek, pravděpodobně se budete muset potýkat s těmito problémy.

Přibýváním na váze

Nedostatek spánku ovlivňuje naši postavu a hmotnost hned dvěma způsoby – zpomaluje metabolismus a zvyšuje chuť k jídlu, především chuť na potraviny s vysokým obsahem tuku nebo sacharidů. A to je nebezpečná kombinace.

Náladovostí

Podivné, nepředvídatelné změny nálad se také vztahují ke spánkové deprivaci. Není to jen samotnou únavou, souvisí to s hladinou hormonů (např. serotonin), jež jsou spánkem ovlivňovány. Mimochodem, funguje to i obráceně – podle studií má asi polovina pacientů trpících depresí problémy se spánkem…

Problémy s pletí

Nedostatek spánu dehydratuje naši pokožku, což jí samozřejmě neprospívá. Tmavé kruhy pod očima jsou pak tím nejmenším, s čím se musíme potýkat. Pokud víte, že vás čeká několik téměř bezesných nocí, vypijte před spaním šálek heřmánkového čaje – skvěle hydratuje, uklidňuje a napomáhá usínání. A nikdy nezapomínejte na hydratační krém!

Nebezpečným řízením

Jedna australská studie ukázala, že usednout na volant poté, co jsme byli vzhůru 24 hodin, je jako řídit po požití alkoholu. Máme problémy se soustředěním, reakce jsou zpomalené a při řešení nenadálé situace na vozovce chybujeme. O hrozbě mikrospánku ani nemluvě.

Vyšší mírou stresu

Pokud spíte méně než šest hodin denně, podléháte mnohem častěji stresu a úzkostem. Je to dáno především hormonální nerovnováhou, již si nedostatkem spánku zvyšujete. Pokud se potýkáte s opačným problémem, tedy že kvůli stresu nemůžete spát, zkuste před spaním některou z meditačních technik, jež vám pomohou se uklidnit a usnout.

Horší pamětí

Nedostatek spánku ovlivňuje negativně i schopnosti našeho mozku. Hůře se učíme něčemu novému a nepamatujeme si tolik přijatých informací. Zkrátka se nám, zjednodušeně řečeno, hůře myslí.

Sníženým libidem

Únava, deprese, výkyvy nálad… všechny tyto nepříjemnosti spojené s nedostatkem spánku se samozřejmě musejí dříve či později projevit i v oblasti našeho sexuálního života. Nevyspalí lidé (především ti chronicky nevyspalí) nemají ani dostatek energie, ani chuť na milování. A to partnerským svazkům dvakrát neprospívá…

Oslabenou imunitou

Že jsou dlouhodobě nevyspalí lidé náchylnější k onemocnění, potvrdila celá řada studií. Zkrátka únava a dokonale fungující, silná imunita nejdou příliš dohromady.

Zdroj: https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need, https://qz.com/1301123/why-eight-hours-a-night-isnt-enough-according-to-a-leading-sleep-scientist/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat