Prostreno.cz

Potíže z jídla z fastfoodu: Vrásky, nafouklé břicho i deprese

Všichni víme, že bychom se neměli stravovat ve fastfoodech nebo jíst smažená, tučná a sladká jídla, polotovary a další „pochoutky“, protože se po nich tloustne a nijak neprospívá ani našemu zdraví.

Není žádnou novinkou, že fastfoodové pokrmy zatěžují naše srdce, cévy, játra nebo ledviny. Ale nemyslete si, že je to všechno, co dokážou našemu organismu natropit!

Tak například věděli jste, že…

… podporují stárnutí pleti?

Je to tak – všechny ty nezdravé tuky, cukry, konzervanty a umělá ochucovadla jsou průšvihem už sama o sobě, nicméně k tomu ještě zapříčiňují kolísání inzulinu a podporují zánětlivé procesy v našem těle, čímž v podstatě deaktivují antioxidanty bojující nejen s nejrůznějšími škodlivými vlivy prostředí, ale také zpomalující stárnutí pleti a tvorbu vrásek.

… způsobují nafouklé břicho?

A teď nemyslíme břicho nafouklé kvůli ingrediencím způsobujícím nadýmání. Myslíme tím velké břicho způsobené zadržováním vody. Fastfoodová jídla totiž obsahují spoustu soli (mnohonásobně překračují doporučenou denní dávku), a tedy i množství sodíku, který mimo jiné způsobuje právě zadržování vody v těle. Pokud se tento úžasný efekt zkombinuje s limonádami plnými bublinek a sladidel, je to zaručený recept na hodně upnuté kalhoty v pase.

… přispívají k nepravidelnému zažívání?

Fastfoodová, konzervovaná jídla či nejrůznější polotovary neprospívají ani našemu zažívání. Neobsahují totiž téměř žádnou vlákninu, navíc přispívají k dehydrataci organismu, takže díky téhle úžasné kombinaci se může stát, že budete mít problémy se zácpou.

… mohou vést k pálení žáhy?

Příliš mnoho tuků a podobných součástí tohoto druhu jídel způsobuje, že některé naše tělo už zkrátka nedokáže pořádně strávit. A tak se může stát, že se váš žaludek začne bouřit tím, že vám část svých šťáv propustí nahoru do jícnu a tím způsobí ono známé pálení žáhy. Nic příjemného a rozhodně nic zdraví prospěšného!

… u žen ovlivňují PMS?

A to samozřejmě negativně – jako by nestačily všechny ty nepříjemné symptomy premenstruačního syndromu, tuky a především cukry umějí některé z nich pěkně znásobit a zvýraznit. Počínaje výkyvy nálady a konče hormonální nerovnováhou. Možná je váš jídelníček příčinou, že vás okolí několik dnů v měsíci považuje za lehce (nebo spíš těžce) šílenou…

… podporují bolesti hlavy?

Chemikálie tyramin, jež se ve fastfoodových pokrmech rovněž nachází, je považována za spouštěče nepříjemných bolestí hlavy – vědci se domnívají, že je to způsobeno zvýšením proudění krve v mozku, které má tyramin na svědomí.

… mohou způsobit depresi?

Nebo alespoň časté hodně špatné nálady. Vyplynulo to z několika výzkumů zaměřených na lidi konzumující pravidelně tyhle „pochoutky“, takže to asi nebude náhoda…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat