Prostreno.cz

Co se děje s mým tělem, když spím?

Všichni víme, jak je spánek pro náš organismus důležitý. Ale možná nevíte, co všechno se také s vaším tělem během spánku děje. A možná budete překvapeni!

1. Klesá tělesná teplota

Těsně předtím, než usnete, začíná vaše tělesná teplota postupně klesat. Nijak dramaticky (nemusíte se bát podchlazení), ale určitě byste na teploměru naměřili méně než přes den. Nejnižší je pak naše teplota okolo půl třetí nad ránem.

2. Hubnete

Zjednodušeně řečeno – ve spánku vydáváte díky přirozeným tělesným pochodům (jako je třeba dýchání) energii, ale nepřijímáte ji. Takže hubnete. Ovšem musíte spát dostatečnou dobu, nevyspání má totiž na člověka přesně opačný účinek…

3. Získáte pár milimetrů navíc

Vleže při spaní se vaše tělo uvolní a „natáhne“, takže byste si naměřili o malinko větší výšku, než když jdete večer spát. Vaše tělo zkrátka není zatíženo vaší vlastní hmotností, jako když jste vzhůru a pohybujete se nebo stojíte.

4. Klesá krevní tlak i tepová frekvence

I vaše srdce ve spánku odpočívá – na krevní oběh nejsou kladeny takové nároky, a tak zpomalí (zjednodušeně řečeno). Mimochodem, trpíte-li hypertenzí (tedy vysokým krevním tlakem), měli byste spát nejméně 7 hodin denně, abyste dopřáli svému tělu odpočinek v podobě poklesu tlaku, snížíte tím mírně i riziko srdeční choroby.

5. Koulíte očima

Tedy ne že byste dávali oči v sloup apod., ale během fáze spánku, jež se nazývá REM, dochází k poměrně rychlému pohybu očí (ostatně zkratka REM pochází z anglického rapid eye movement). Existuje několik teorií, proč k tomuto jevu dochází. Vědci se kloní nejčastěji k té, jež se domnívá, že to nějak souvisí se sny (a s nimi spojenou aktivitou našeho mozku), jež se v této fázi objevují.

6. Stoupá produkce kolagenu

Ještě potřebujete důkaz, že spánek prospívá zdraví i kráse? Kolagen je důležitý pro pevnost a pružnost pleti a hraje pozitivní úlohu v prevenci vzniku vrásek. Aniž byste se nějak zvláště snažili, bojujete během spánku proti stárnutí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat