Prostreno.cz

Ach, ty záchvaty hladu... Čtěte, jak jim předcházet

Nikoli sacharidy nebo vláknina v ovoci a zelenině, ale bílkoviny jsou to, co musíme konzumovat při snídani, pokud nechceme během dne bojovat se záchvaty hladu. Podle vědců z Missouri jsou proteinové pokrmy nejlepší snídaní v rámci prevence přejídání později během dne.

Pořádná vydatná snídaně plná proteinů místo nízkotučných cereálií a ovoce jako první jídlo dne pomáhá zahnat hlad a snižuje počet kalorií zkonzumovaných během oběda,“ tvrdí vědci z University of Missouri.

Podle jejich experimentálních výzkumů by měl člověk zkonzumovat k snídani asi pětatřicet gramů bílkovin, čemuž odpovídá omeleta ze čtyř vajec.

Konzumací snídaně bohaté na bílkoviny dojde k výraznému zlepšení ovládání chuti k jídlu a hladu během dne a může být prevencí přejídání,“ tvrdí doktor Kevin Maki z Missouri.

Jeho tým provedl experimentální výzkum, během něhož podával dospělým osobám různé typy snídaní. Všechny měly stejný kalorický obsah – stejné množství energie. Část pokusných jedinců ale dostávala jídlo bohaté na sacharidy, část zase především bohaté na vlákninu a třetí část stravu plnou bílkovin. Osoby konzumující snídani plnou bílkovin trpěly hladem mnohem méně a pozřely během oběda méně kalorií než ty, které u snídaně přijaly stejné množství energie v sacharidech.

Po čem sáhnout?

Pokud nesnídáte, protože jste přesvědčení, že by to narušilo vaše snahy o štíhlou linii, pak můžete být klidní - je prokázáno, že snídající lidé si váhu udržují lépe než ti, kteří toto životně důežité jídlo přeskočí. A pokud se snažíte s nějakým tím kilem navíc zatočit, pak je pro vás snídaně téměř podmínkou! Správným složením potravin totiž pomůžete tělu spalovat lépe tuky a tím hubnout.

A které pochutiny se vyplatí do snídaně zařadit?

Skořice

Tohle úžasné koření dokáže regulovat hladinu krevního cukru, čímž nás chrání před vlčím hladem a pomáhá našemu tělu lépe pracovat s energií. Kromě toho je přirozeným sladidlem, takže skořicí s klidným srdcem můžete nahradit cukr. Tím snížíte příjem kalorií.

A jak – kromě oslazení nápoje – skořici využít? Třeba na ovesné kaši nebo cereáliích (ale pozor, ty bývají často vysoce kalorické, proto je vybírejte pečlivě) nebo v jogurtu.

Vejce

Jedno vajíčko natvrdo má v průměru pouhých 72 kalorií a 6 gramů bílkovin. A to velmi kvalitních bílkovin. A právě ty nám zaručí sytost po mnohem delší dobu než například sladká snídaně v podobě koláče či koblihy, které jsou navíc mnohem kaloričtější.

Dejte si třeba celozrnný vajíčkový sendvič (celozrnný chléb, trocha rozmačkaného avokáda namísto obligátního másla či margarínu a na plátky nakrájené vejce natvrdo). Do oběda nebudete mít hlad.

Ovoce

Pokud si nedovedete představit, že byste se po ránu obešli bez něčeho sladkého, pak vsaďte na ovoce. Skvěle nahradí cukr (navíc za méně kalorií), dodá potřebné živiny (a energii) a navíc zasytí díky vláknině.

Vmíchejte čerstvé ovoce například do jogurtu, ozdobte si s ním ovesnou kaši.

Zelený čaj

Vyměňte ranní kávu či černý čaj za čaj zelený! Je totiž při hubnutí prakticky nepřekonatelný. Dokáže nastartovat metabolismus a navíc si umí poradit se stresem. A právě stres je s přibíráním kilogramů silně spjatý. Předejděte tomu už ranním šálkem! Pokud ho navíc spojíte s vyváženou a zdravou snídaní, máte vyhráno!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat