Prostreno.cz

Popraskané rty, suchá pokožka... Vezměte si na zimní potíže pomoc z přírody

Zima přináší nejen příjemné zážitky v podobě Vánoc, lyžování nebo ladovských scenérií. Občas totiž dokáže náš organismus pěkně zaskočit, a tak strávíme spoustu dní smrkáním, kašláním apod. Jak si v takových případech pomoci, aniž bychom museli vykoupit lékárnu?

Nepříjemnost č. 1: Zahleněný krk

Znáte to – někde nastydnete a druhý den lehce pochrchláváte. Ne, že byste měli hned zánět průdušek, ale občas ztratíte hlas a ve vašem krku se usídlil nepěkný knedlík. Ačkoli se nejedná o nic extra vážného, stejně zahleněný krk nepodceňujte – pokud ho zanedbáte, můžete skončit se zánětem průdušek… Namísto toho zkuste některý z osvědčených babských receptů.

1. Bylinkový čaj

Skvělý je heřmánkový, ale můžete zkusit i speciální směsi, které se prodávají na nachlazení.
Chybu rozhodně neuděláte ani se zázvorovým čajem (ochuceným citronem a medem), který navíc působí i protizánětlivě.

2. Inhalování

Starý dobrý ručník přes hlavu a obličej nad hrncem s horkou vodou. Vdechování páry vám pomůže rozpustit hlen v krku a usnadní vám dýchání.

3. Kloktání

Další skvělý recept na odhlenění krku – několikrát denně kloktejte teplou vodou se lžičkou soli.

Nepříjemnost č. 2: Kašel

Lehký kašel z nachlazení (bez teplot a ostatních potíží) také ve spoustě případů nevyžaduje návštěvu lékaře. Zkusit můžete nejrůznější kapky a sirupy (například jitrocelový), jež se prodávají v lékárně, pokud však vyznáváte nechemické prostředky k léčbě, sáhnout se vyplatí opět po bylinkovém čaji (nejrůznější směsi dostanete v lékárnách, ale i supermarketech či drogeriích). Nebo po nějakém babiččině receptu.

1. Med a citron

V teplé vodě smíchejte med a citron a popíjejte ještě horké (tedy ne úplně horké, abyste se nepřipravili o vitaminy C z citronu a některé látky v medu, jež se teplem zničí). Mimo to si zajistěte dostatečný přísun tekutin po celý den.

2. Cibulový sirup

Velkou cibuli nakrájejte na kolečka. Ta pak skládejte postupně do sklenice a každé z nich zasypte cukrem nebo zalijte medem. Úplně navrch pak položte plátek citronu, pořádně umačkejte, sklenici zavřete a nechejte alespoň dva hodiny louhovat. Poté slijte sirup a po lžičkách jej několikrát denně užívejte.

Nepříjemnost č. 3: Suchá pokožka

Mráz a rychlé přechody z tepla místnosti do zim zvenku naši pokožku zatěžují. Takže se může stát, že i když suchou pletí normálně netrpíte, vaše pokožka začne nepříjemně vysychat. Kromě krémů a sér na suchou pleť vám pomůže i příroda.

1. Vyživující peeling

Smíchejte olivový olej, med a přírodní hnědý cukr. Směs jemně masírujte do pokožky, získáte tak přírodní, vyživující peeling, který zajistí pleti potřebnou hydrataci a zbaví ji odumřelých buněk. Pečlivě opláchněte.

2. Revitalizační maska

Jednoduchý způsob, jak dodat pleti potřebné živiny a hlavně ji hydratovat, je maska z plátků okurky. Nechte je na obličeji asi 30 minut a poté pokožku opláchněte.

Nepříjemnost č. 4: Popraskané rty

Občas v zimě „nestíhají“ ani sebelepší balzámy na rty, a tak přichází na řadu pomoc z přírody. Třeba některý z následujících návodů.

1. Olejový balzám

Potřete rty kokosovým olejem (nemáte-li ho, postačí i olivový, ale kokosový je o něco účinnější). Nechejte pěkně působit, neolizujte!

2. Máslo

Pěkně do rtů vmasírujte štědrou porci klasického másla. Uvidíte, že se krásně zjemní.

3. Stará dobrá vazelína

Mají ji v každé lékárně a někteří ji používají jako lék na spoustu kožních neduhů. Pomůže určitě i vašim rozpraskaným rtům.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat