Prostreno.cz

Zjistili jsme, kolik porcí zeleniny a ovoce musíte denně sníst!

Světová zdravotnická organizace doporučuje pro pevné zdraví a dlouhý život pět porcí syrové zeleniny a ovoce denně. Vědci z Londýna však tvrdí, že je potřeba denně zkonzumovat těchto osmdesátigramových porcí sedm. Více než půl kilogramu syrového ovoce a zeleniny dodá tělu dostatek vitaminů, minerálů a dalších biologicky aktivních látek, které podporují zdraví, vitalitu a dlouhý život.

„Vědci zjistili, že pokud člověk sní sedm porcí ovoce a zeleniny denně, riziko úmrtí na rakovinu se u něj sníží o čtvrtinu a riziko úmrtí na choroby srdce téměř o třetinu. Ale je překvapující, že konzumace mražené a konzervované zeleniny riziko nesnižuje,“ píše britský list The Independent.

Světová zdravotnická organizace považuje pět osmdesátigramových porcí syrového ovoce a zeleniny za denní minimum. Samozřejmě, pokud někdo zvládne pozřít více plodů, listů, kořenů, bulev a dalších částí rostlin, tím lépe.

„Osoby, které snědí denně sedm a více doporučovaných (osmdesátigramových) porcí ovoce a zeleniny denně, umírají předčasně až o dvaačtyřicet procent méně,“ tvrdí vědci z University College London.

Vztah mezi sníženým rizikem závažných chorob či úmrtí a konzumací určitých druhů potravin byl nejsilnější u zeleniny, následovaly míchané saláty a ovoce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat