Prostreno.cz

5 situací, kdy můžete posilovnu opravdu vynechat!

Když už se jednou rozhodnete, že uděláte něco pro své tělo a začnete sportovat, měli byste toto předsevzetí dodržet, ne hledat výmluvy, proč zrovna dneska vyměníte pohyb za gauč. Nicméně jsou situace, kdy byste sportovat neměli.

Spousta lidí nemá úplně pevnou vůli poctivě vyrazit například třikrát týdně do posilovny nebo si jít zaběhat. Bohužel to je ale nejlepší cesta k tomu, aby s pohybem opět úplně přestali. Proto není dobré se vymlouvat na to či ono (jsem unavený/á, v televizi je můj oblíbený film, však se jednou nic nestane apod.), ale přemoci sebe sama a vyrazit za pohybem. Ovšem existují i výjimky z tohoto pravidla.

1. Něco na vás leze

Pokud máte pocit, že se o vás pokouší viróza, zůstaňte raději doma. Pomůžete tak svému imunitnímu systému v boji s viry (vyčerpaný organismus zkrátka nemá tolik sil) a navíc nebudete mikroorganismy nikde šířit (na to je posilovna totiž ideálním prostředím).

2. Jste zranění

Pokud máte například vymknutý kotník nebo naražené zápěstí, nezatěžujte je cvičením. I když se zdá, že už je vlastně vše v pořádku, můžete si nepěkně ublížit (poraněné vazy jsou zranitelnější). Abyste úplně nevypadli ze cviku, můžete posilování apod. svému zranění přizpůsobit a zlehka cvičit ty části těla, jež jsou v pořádku. Pokud si nejste jistí, poraďte se s lékařem nebo trenérem.

3. Jste „přetrénovaní“

Pokud jste vzali své předsevzetí opravdu vážně a cvičíte například 5krát a více týdně, snadno se může stát, že se to vašemu organismu nebude líbit (zvláště pokud jste na žádný pohyb dříve zvyklí nebyli). Jak se vlastně pozná, že jste „přetrénovaní“? K symptomům patří třeba to, že ačkoli cvičíte pravidelně, nezlepšujete se, cítíte se vyčerpaní, a to ať už cvičíte nebo ne, a návštěva posilovny ve vás najednou vyvolává ničím nepodložený strach. V takovém případě si dejte chvíli pauzu – možná vám váš organismus prostě říká, že to přeháníte.

4. Po minulém cvičení vás všechno bolí. A to opravdu hodně

Namožené, citlivé svaly nejsou – hlavně u začátečníků – po sportu ničím až tak neobvyklým, ale pokud se pomalu ani nemůžete postavit na nohy a každý pohyb je pro vás bolestivý, dejte svému tělu čas na zotavení se. Takto bolestivým svalům pohybem totiž nijak extra nepomůžete, spíše naopak.

5. Příští den vás čeká závod

Pokud například trénujete na maraton/orientační běh/závody v jízdě na kole, lyžích apod., před samotnou událostí už necvičte, a to v rozmezí 1 až 3 dnů. Jedině tak bude moci vaše odpočaté tělo podat 100% výkon.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat