Prostreno.cz

Metabolismus lze hravě nastartovat i po čtyřicítce

Vlivem hormonálních změn, k nimž v ženském organismu dochází, je pro řadu z nás poté, co sfoukneme svíčky na narozeninovém dortu s pořadovým číslem 40, docela těžké nepřibírat na váze. Jak s tím naložit?

Jak zase nastartovat metabolismus, aby naše tělo po čtyřicítce neukládalo každou kalorii, kterou mu dodáme, a naopak se tukových polštářů zbavovalo? Poradíme vám!

Ani málo, ani moc

Spousta žen si myslí, že pokud budou jíst málo, hubnutí půjde snáz. Omyl. Jestliže budete svému organismu dodávat příliš málo energie, zpomalí se metabolismus a tím jen přispějete k ukládání tuků (vaše tělo zkrátka najede na krizový režim a uloží, co může). Spíše se tedy soustřeďte na to, abyste se nepřejídala a abyste si dopřávala kvalitní potraviny.

Snídaně jako priorita

Do dvou hodin od probuzení byste měla svému tělu dopřát první jídlo. A rozhodně byste ho neměla odbývat! Snídaně totiž nastartuje metabolismus na celý den. Nejlepší je naservírovat si kvalitní bílkoviny (např. vejce) a nějaké ovoce.

Nezbytné bílkoviny

Když už jsme nakousli proteiny, pamatujte na ně při každém jídle. Jsou základním stavebním kamenem a ovlivňují spoustu procesů v našem těle, kromě toho zasytí na dlouhou dobu (takže nebudete mít hned hlad a méně toho spořádáte). Nemusíte bílkoviny hledat jen mezi živočišnými produkty – spoustu jich najdete i mezi rostlinnými pochoutkami (luštěniny, tofu, ořechy apod.).

Hýbejte se

Možná to není nejlepší zpráva, ale je to tak – bez pohybu to zkrátka nepůjde. Nikdo po vás nechce žádné vrcholové sportovní výkony, ale nějakou pohybovou aktivitu byste do svého života vpustit měla. Jen tak bude metabolismus spalovat tak, jak má, a vy nebudete přibírat, případně budete hubnout.

Zázračný čaj

Do svého jídelníčku, respektive pitného režimu, určitě zařaďte zelený čaj! Kromě toho, že úžasně osvěží (ať už horký nebo studený), obsahuje látku EGCG, jež podporuje metabolismus a spalování tuků.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9374375/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7994661/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat