Prostreno.cz

10 tahounů zdravého jídelníčku: Tohle jíte?!

Zdravý jako zajíc nebo koza. To se zřejmě začne říkat díky výsledkům nové studie z New Jersey. Některé druhy zeleniny obsahují vitaminů a minerálů široké spektrum. Obyčejnému strávníkovi pak tato informace dodává dojem, že jeho konzumace je zdravá. Ano je. Ale záleží na množství, které pak člověk spořádá. Samotný výčet vitaminů nic neříká, záleží spíš na skutečnosti, kolik ho obsahuje sto gramů dané zeleniny či ovoce. Tedy jakou hustotu blahodárných látek mají. A z tohoto pohledu je celkem bezcenný třeba grep. Naopak nejcennějšími tahouny zdraví jsou listové druhy zeleniny, absolutní jedničkou pak potočnice neboli řeřicha.

Vědci z Univerzity Williama Patersona v New Jersey se snažili zjistit, které druhy zeleniny a ovoce jsou skutečně nabité vitaminy a dalšími na zdraví blahodárně působícími látkami. Takže konzumace běžné porce zásobí člověka dostatečným množstvím těchto nutrientů.

Analýze podrobili sedmačtyřicet druhů ovoce a zeleniny, u nichž stanovovali obsah vlákniny, bílkovin, vápníku, železa, zinku, draslíku, vitaminů skupiny B (6, 12, thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová), vitaminů A, C, D, E a K.

Hustotu blahodárných látek pak přepočítali indexem, takže nejzdravější druhy s nejvyšším obsahem těchto nutrientů dostaly sto bodů. Jediným druhem s tímto hodnocením byla potočnice lékařská známá také jako řeřicha potoční. Brokolice měla hodnotu 34,89, kapusta 49,07 a rajčata jen 20,37.

„Zatímco ovoce a zelenina jako pomeranče jsou považovány za velmi zdravé, mnohé obsahují jen jedinou hlavní živinu, třeba vitamin C, zatímco takzvaní tahouni zdraví obsahují mnoho živin,“ píše britský list Daily Mail citující autory výzkumu z New Jersey.

Mezi druhy, které jsou oblíbené, ale přitom nejsou zrovna tahouny zdraví, patří třeba maliny, mandarinky, brusinky, česnek, cibule a borůvky. Neobsahují vysokou koncentraci širokého spektra živin. Nicméně zdravé jsou také, ale dodávají tělu buď jen jeden či málo důležitých živin, nebo v malé koncentraci, takže jich člověk musí sníst hodně.

Potočnice neboli řeřicha lékařská je v tomto výjimečná. Obsahuje široké spektrum živin a je velmi bohatá na vitaminy K a A.

Deset tahounů zdraví podle biochemiků z Univerzity Williama Patersona:

1. Potočnice lékařská
2. Čínské zelí
3. Mangold
4. Listy z červené řepy
5. Špenát
6. Čekanka
7. Hlávkový salát
8. Petrželka (listy)
9. Římský salát
10. Kapusta






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat