Prostreno.cz

Jak se stát vegetariánkou?

Přemýšlíte o tom, že byste ze svého jídelníčku na nějaký čas (případně navždy) vypustila maso, ale nejste si tak úplně jistá, co a jak jíst, abyste si nejen zajistila vyváženou stravu, ale aby vás bezmasá jídla bavila, a vy jste se po několika dnech opět nevrátila k masu? Poradíme vám!

Následujících několik tipů by vám mohlo přechod k vegetariánství usnadnit.

1. Začněte s vegetariánskými verzemi svých oblíbených jídel

Vyřadit z jídelníčku maso nemusí nutně znamenat, že jej celý od základů „překopete“. Prostě zkuste být kreativní a maso ve svých oblíbených receptech nahradit. Do omáčky na špagety namísto masa použijte zeleninu (skvěle se hodí například mrkev), do tortil zabalte směs fazolí (jsou skvělým zdrojem bílkovin) a zeleniny, namísto masa ogrilujte cukety, lilky nebo papriky (jsou i méně kalorické), zkrátka zaměňujte, kde to jen jde (jistě, pečené kuře nebo vepřovou pečeni nahradíte jen těžko, ale pokud jste opravdu rozhodnuta dát šanci vegetariánství, jistě jste se již smířila s tím, že s takovými pokrmy se musíte rozloučit).

2. Pomozte si „náhražkami“

Podívejte se schválně do regálů se zdravou výživou – najdete tam kromě tofu a sójového masa i další produkty, které navíc připomínají vzhledem (a často i chutí) maso nebo uzeniny (vegetariánské salámy, párky apod. nejsou žádnou vzácností). Takže vůbec nemusíte „naříkat“, že zatímco všichni kolem vás grilují jak diví všemožné klobásy, vy sedíte s cuketou (i když na tom není nic špatného, jen to může být zpočátku zatěžkávací zkouška pevné vůle). Prostě si opečete něco vegetariánského! Potravinářské společnosti již pochopily, že vegetariáni nejsou jen malou bezvýznamnou skupinkou lidí, ale poměrně silnou skupinou spotřebitelů, a proto nabízejí stále více produktů a stoupá i jejich kvalita.

3. Najděte v okolí vegetariánské restaurace

Spousta restaurací si stále v jídelním lístku pod nadpisem „bezmasá jídla“ uchovává relikt dob dávno minulých v podobě smažáku a hranolek, případně obalovaného karfiolu apod. Naštěstí existují i podniky, které jsou o něco kreativnější, případně přímo vegetariánské restaurace. Tak se porozhlédněte ve vašem okolí, kde takové najdete, a vyzkoušejte je. Nejenže získáte nějakou inspiraci pro svůj vlastní jídelníček od profesionálů, ale budete mít v rukávu i ozkoušenou a dobrou restauraci pro případ, kdy si chcete vyrazit na večeři nebo oběd s přáteli.

4. Porozhlédněte se v mezinárodních kuchyních

Spousta národů disponuje bezpočtem vegetariánských jídel – kvůli náboženským či historickým a ekonomickým souvislostem tamní obyvatelé prostě maso vůbec nejedí či pouze výjimečně. Skvělou oblastí je pro vaše vegetariánské pátrání asijská kuchyně – indická, thajská, čínská... V dnešní době internetu není problém najít recepty přímo pro vás!

5. Ukládejte si osvědčené recepty

Na trhu dnes najdete stovky kuchařek s vegetariánskými recepty, o internetu ani nemluvě. A tak pátrejte a poctivě zkoušejte, které vás nejvíce osloví. Takové recepty si pak shromažďujte, za nějakou dobu získáte vlastní kuchařku přesně „na míru“ svým chuťovým pohárkům. Budete vědět kam sáhnout, když se vám nebude chtít experimentovat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat