Prostreno.cz

Bio, nebo nebio: Vyhazování peněz, nebo zdravější stravování?!

Konvenčním zemědělcům tahle zpráva moc radosti neudělá. Často sami podporují publikování studií, které popírají, že by ekologická produkce zeleniny a ovoce byla zdravější. Jenže rozsáhlá a průlomová studie z Newcastlu potvrzuje, že ekologicky pěstované plodiny bez pesticidů a umělých hnojiv obsahují mnohem více antioxidantů – látek, které chrání tělo před rakovinou a řadou dalších chorob. A navíc mnohem méně toxických těžkých kovů.

Britská Agentura pro kontrolu potravin (FSA) přitom v minulosti sama odmítla tvrzení, že bio ovoce a zelenina jsou výživnější – že mají více zdraví prospěšných nutrientů.

Profesor Carlo Leifert z Newcastle University se však rozhodl přijít věci na kloub. Sesbíral data a výsledky 343 studií z celého světa. Ty se přitom zabývaly právě obsahem živin a účinky na zdraví u plodin pěstovaných konvenčně versus ekologicky.

A výsledky jeho analýzy hovoří jasně. Když se člověk rozhodne pro bio ovoce a zeleninu, získá v daném objemu plodin mnohem více antioxidantů než ve stejném objemu plodin pěstovaných konvenčně.

Obsah antioxidantů u bio ovoce a zeleniny je ve srovnání s konvenčními plodinami téměř o polovinu vyšší. Jinými slovy, když sní člověk pět kusů bio ovoce či zeleniny, dostane do těla tolik antioxidantů, co obsahuje sedm kusů konvenčního ovoce či zeleniny. Jenže k tomu přijímá minimum pesticidů a těžkých kovů. Podle profesora Leiferta je v bio produkci čtvrtina pesticidů a mnohem méně těžkých kovů.

Tato studie demonstruje, že výběrem ekologicky pěstovaného ovoce a zeleniny můžeme zvýšit ve svém jídelníčku obsah antioxidantů a snížit příjem toxických těžkých kovů. Debata o tom, zda jíst bio produkci, či tu konvenční, se vede desetiletí. Ale důkazy této studie jsou ohromující,“ tvrdí profesor Leifert na stránkách britského deníku The Mail.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat