Prostreno.cz

Jak nám zázvor pomáhá a také škodí

Zázvor se v posledních letech stal jednou z nejpopulárnějších pochutin na našem trhu. V zimě ho pijeme v čaji, v létě si pak dopřáváme zázvorovou limonádu a po celý rok mlsáme zázvorové bonbony, kandovaný zázvor, kořeníme s ním nejrůznější pokrmy...

O tom, že má zázvor pozitivní vliv na naše zdraví, není pochyb. Ale na druhou stranu bychom neměli zapomínat ani na to, že v některých situacích bychom si jej měli raději odepřít...

Co všechno vlastně zázvor, kromě toho že skvěle chutná, dovede zahřát, bojovat s příznaky nachlazení apod., dokáže?

1. Zmírňuje nadýmání

Pokud vás zrovna trápí tento problém se zažíváním, zkuste po malých douškách upíjet vlažný zázvorový čaj, případně můžete zkusit rozžvýkat kousek čerstvého zázvoru (to je ale spíše pro pokročilé milovníky tohoto koření).

2. Pomáhá při bolestech

Zázvor se doporučuje při prvních příznacích migrény nebo jiné bolesti hlavy (dokáže totiž zmírnit produkci hormonů, jež jsou za bolest odpovědné). V některých studiích pak byl pozorován příznivý vliv zázvoru na zmírnění bolestí kloubů u pacientů s artritidou.

3. Působí preventivně proti vážným onemocněním

Některé výzkumy dokonce spojují zázvor s ochranou před vznikem některých typů nádorových onemocnění (vědci se již zaměřili na jeho roli v prevenci rakoviny vaječníků nebo tlustého střeva). Ačkoli bude nutné jejich závěry potvrdit v dalších studiích, už nyní je jasné, že zázvor obsahuje spoustu látek, které všeobecně posilují organismus a jeho imunitu.

4. Bojuje s nevolností

Zázvor je velmi účinným pomocníkem při kinetóze, tedy tzv. nemoci z pohybu, kterou řada lidí trpí při cestování dopravními prostředky. Pomáhá ale i při nevolnosti z nervozity. Zkuste žvýkat kousek kandovaného zázvoru nebo pomalu upíjet zázvorový čaj.

5. Snižuje hladinu cukru v krvi

Poměrně nová studie zjistila, že zázvor dovede u pacientů s cukrovkou 2. typu snížit hladinu cukru v krvi. Pokud patříte mezi diabetiky, konzultujte konzumaci zázvoru se svým lékařem. Mohlo by se totiž stát, že se dostane do interakce s léky, jež užíváte, a mohl by nebezpečně „zamávat“ s hladinou inzulinu ve vašem těle.

6. Může způsobit komplikace v těhotenství

Ačkoli se zázvor běžně doporučuje jako přirozený lék na tzv. ranní nevolnosti u těhotných žen, některé studie naznačují, že nemusí být v tomto období pro ženu a především její nenarozené dítě pouze pozitivní. Rozhodně se proto raději poraďte se svým lékařem a se zázvorem to nepřehánějte.

7. Může vést k zánětům v ústní dutině

Především u citlivějších lidí může zázvor, hlavně jeho častá a nadměrná konzumace, přispívat k nejrůznějším zanícením v ústech. Naše tělo se totiž poté, co zázvor sníme, začne ohřívat, a může tak dojít k podráždění sliznic, jež jsou v důsledku toho náchylnější k nejrůznějším zánětům.

8. Snižuje srážlivost krve

Australská studie odhalila, že zázvor funguje podobně jako tzv. antikoagulační léky, tedy léky, jež se podávají nemocným, u nichž je potřeba snížit srážlivost krve. Zdravý člověk by neměl mít po konzumaci zázvoru žádné potíže, ovšem lidé, kteří již léky proti srážlivosti užívají, trpí poruchou krve či mají zvýšenou krvácivost, by se zázvoru měli vyhýbat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat