Prostreno.cz

Při kouření nezabíjíte jen plíce

Kouření škodí zdraví, to ví každý. A každý také ví, jak moc kvůli němu trpí plíce (až 80 % všech nádorů na plicích vznikne v důsledku kouření). Ale ty zdaleka nejsou jediným orgánem, který cigaretami zabíjíme!

Které orgány kvůli našemu hloupému zlozvyku ještě trpí?

Kůže

Všimněte si, že pokožka kuřáků má nezdravý odstín, často milovníci cigaret bojují s tmavými kruhy pod očima, hlubokými vráskami, ztrátou elasticity kůže, větším množstvím strií… Ovšem také se u nich ve větší míře vyskytuje rakovina kůže, bradavice nebo lupénka.

Děloha

Kuřačky poškozují svým zlozvykem své reprodukční zdraví. Mívají častěji problém s plodností, ale také se u nich více vyskytuje mimoděložní těhotenství. Mimochodem, to platí i pro bývalé kuřačky, jež s cigaretami přestaly několik let před snahou počít dítě.

Penis

Kuřáci jsou v porovnání s nekuřáky mnohem méně výkonní. Nedosahují erekce tak rychle jako ti, kteří cigaretám nepropadli, o kvalitě a výdrži erekce ani nemluvě.

Oči

Kuřáci jsou také často pacienty oftalmologů. Vyskytují se u nich častěji poruchy zraku, jako je makulární degenerace, katarakta, šedý zákal, diabetická retinopatie nebo syndrom suchého oka.

Játra

Nemyslete si, že játra ničí jen alkohol! Cigarety se na nich také nepěkně podepisují. Téměř polovina případů rakoviny jater souvisí s kouřením – jen pro srovnání, jen 21 % případů tohoto onemocnění byla spojována s hepatidou C, 16 % s obezitou, 13 % s hepatitidou B a 10 % s alkoholem (ten vám zničí játra jinak, i když také spolehlivě...).

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537066/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat