Prostreno.cz

Zdroje antioxidantů na konci léta snadno doplníte přírodní cestou

V létě není nijak zvláštní obtížné najít stravu bohatou na antioxidanty. Ovoce a zelenina mají sezónu, stačí si jen vybírat. Ale na podzim už je to složitější. Ale ne nemožné!

Samozřejmě, díky propojenému trhu můžeme ovoce i zeleninu kupovat po celý rok, otázkou stále zůstává, zda má pro náš organismus cenu jíst v listopadu třeba jahody, které prostě v našich zeměpisných šířkách v tu dobu sezónu určitě nemají, a kdoví jak dlouhou cestu a v jakých podmínkách k nám absolvovaly. Ale i naše zeměpisné šířky nám dávají možnost na podzim antioxidanty doplnit! Jak?

Jablka

Jsou prostě skvělá. Zimní odrůdy jsou u nás k dispozici prakticky nepřetržitě celý podzim i zimu. A obsahují kvalitní vlákninu, antioxidanty, vitaminy a minerály. Chvíli to vypadalo, že je z naší obliby vytlačí exotické ovoce, ale už je zase objevujeme. A to je dobře!

Ořechy

Jsou plné vitaminů, minerálů i omega-3 mastných kyselin. A ještě obsahují flavonoidy, jež patří k velmi silným antioxidantům. Sáhněte po tradičních vlašácích nebo lískových, ale klidně si dopřejte i ty našim zeměpisným šířkám cizí – pistácie, arašídy a spol.

Houby

Podzim je jejich obdobím, ostatně letos rostly a stále ještě některé rostou jako divé. Obsahují vitamin D, ale také velmi mocný antioxidant ergothionein, který některé studie spojují s prevencí některých typů rakoviny a jiné v něj vkládají naděje v souvislosti s léčbou HIV-pozitivních pacientů.

Mimochodem, když přestanou růst v lesích, dopřejte si žampiony nebo hlívy, pěstované po celý rok ve speciálních sklepích.

Zelený čaj

Přiznáváme, tahle pochutina rozhodně z našich luhů a hájů nepochází, ale v sychravých podzimních dnech je jako požehnání. Dokáže nejen zahřát, ale i nastartovat metabolismus a navíc obsahuje antioxidanty zachytávající volné radikály v našem těle.

Káva

Bez ní si také většina z nás nedovede život představit. A i když o ní koluje celá řada mýtů, pokud se pije s mírou, rozhodně nám prospívá. Káva totiž mimo jiné obsahuje kyselinu chlorogenovou, silný antioxidant, jenž pomáhá v boji se špatným cholesterolem.

Zdroj: www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants, /www.celostnimedicina.cz/co-jsou-antioxidanty-proc-je-potrebujeme-a-z-ceho-je-ziskame.htm





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat