Prostreno.cz

Dieta z doby kamenné je skvělou prevencí rakoviny tlustého střeva

Tzv. paleolitická dieta neboli jídelníček podle doby kamenné patří k těm dietám, které rychle a výrazně pomáhají shodit nadbytečná kila a udržet si zdravou postavu. Podle amerických lékařů je mimo toho rovněž prevencí nádorového onemocnění tlustého střeva. To je přitom nejčastější rakovinou Čechů, které toto onemocnění trápí v největší míře ze všech národů světa.

Paleolitická dieta (1) vychází z jídelníčku lovců sběračů, takže zahrnuje všechny plody, ovoce a zeleninu, obiloviny, luštěniny a libové maso. Tato strava vylučuje potraviny jakkoli upravené a zpracované, tedy konzervy, hotová jídla, mléčné výrobky, uzeniny, sladkosti, pečivo, těstoviny a tak dále.

Vědci z Emory University v Atlantě sledovali (2) přes dva tisíce mužů a žen a zjistili, že ti, kteří se stravovali jako lidé doby kamenné, nebo se tomuto jídelníčku nejvíce blížili, byli ohroženi mnohem méně rakovinou tlustého střeva. Zatímco u žen bylo riziko nižší o devětadvacet procent, u mužů dokonce o jednapadesát, tedy poloviční. Jídelníček středomořských národů riziko rakoviny tlustého střeva snížil o šestadvacet procent u žen a dvaačtyřicet procent u mužů.

„Tato studie (2) dokazuje, že strava paleolitických lidí a středomořských národů má velkou hodnotu. Nicméně žijeme v jednadvacátém stolení, není pro nás možné žít jako pralidé. Ale místo striktního dodržování těchto jídelníčků můžeme začlenit jeho prvky do svého životního stylu. Pokud lidé v osmdesáti procentech případů nakoupí čerstvé potraviny a uvaří z nich místo polotovarů a hotových jídel, tak to bude znamenat obrovskou změnu k lepšímu,“ tvrdí doktorka Sarah Schenkerová z Emory University v Atlantě.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482457/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4239795/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat