Prostreno.cz

Problémy se spánkem, které se nevyplatí ignorovat

Spánek je pro člověka životně důležitým. A přesto jej máme tendenci podceňovat. O tom, že okázale přehlížíme potíže se spánkem, ani nemluvě. Které bychom ale rozhodně ignorovat neměli?

1. Časté buzení

Nezáleží na tom, zda se budíte každých pět minut nebo každou hodinu. Jistě, můžete být „jen“ ve stresu, který byste ale rozhodně podceňovat neměli, ale také můžete trpět nebezpečnou spánkovou apnoe (velmi zjednodušeně řečeno přestáváte na chvíli dýchat – a probudíte se, abyste se vůbec mohli nadechnout). Už to samo je velmi rizikové onemocnění, navíc často přerušovaný spánek vede k únavě a zvýšenému nebezpečí dalších závažných chorob. Raději navštivte lékaře.

2. Noční můry

Probouzíte se zpocení, lapáte těžce po dechu a máte pocit, že jste právě prošli peklem (a i když víte, že to byl jen sen, byl až příliš živý, abyste zase hned usnuli). Noční můry mohou mít řadu příčin, ale rozhodně se nevyplácí je ignorovat.

3. Ranní bolesti hlavy

Hned co otevřete ráno oči, už bojujete s úpornou bolestí hlavy. To rozhodně není dobré znamení. Ale ještě než začnete panikařit, může to být následek toho, že prostě nemáte přes noc dostatek kyslíku. Třeba že spíte s peřinou tak, že vám překrývá nos a ústa. Nebo spíte ve špatně vyvětrané místnosti.

4. Skřípete ve spánku zuby

Probouzíte se často se zatuhlými a bolavými čelistmi? Kárá vás váš zubař za to, že skřípete zuby, ale vy si nic takového neuvědomujete? Pak to možná děláte ve spánku. Většinou se jedná o následek stresu. A kromě toho, že si ničíte zuby, příliš dobře nespíte – skřípání zuby vyžaduje totiž jistou dávku bdělosti…

5. Děláte věci, které si nepamatujete

Ano, náměsíčnost je skutečný problém. Člověk, který se ve spánku prochází po bytě apod., si totiž může velmi nebezpečně ublížit. Bohužel byly zaznamenány i případy, kdy takový člověk například vypadl z okna. Pokud tedy tímto problémem trpíte, rozhodně vyhledejte lékaře.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat