Prostreno.cz

Účinné léky na kocovinu najdete doma v lednici

Kolem nás panuje těžká doba, zajít si na sklenku je téměř nemožné a tak se někteří uchýlili k řešení, udělat si výčep u sebe doma. Večer postupuje a pak přijde ráno a s ním neskutečná bolest hlavy, žaludek jako na vodě (v tom lepším případě), nekončící únava a další „lahůdky“, které nám nezaručí zrovna veselý začátek dne.

Bohužel málokdy si můžete dovolit ten luxus, že by celý den s kocovinou zůstal doma, v blízkosti postele a toalety. A tak hledáme po celém bytě, zda se v něm neskrývá něco, co by nám od kocoviny pomohlo.

Ještě než vyrabujete lékárničku, podívejte se do lednice, jestli se v ní neskrývají nějaké poklady, jež by nám ulevily.

Poklad č. 1: Vejce

Nejenže dokáží „pohladit“ v žaludku a jsou snadno stravitelná, ale navíc obsahují cystein, který pomáhá tělu zbavit se toxinů spojených s konzumací alkoholu. Kromě toho jsou plné živin, jako je například vápník, vitaminy D a B nebo acetylcholin, jenž vám pomůže „nahodit“ mozek.

Poklad č. 2: Ovoce

Fruktóza, již ovoce obsahuje, vám rychle dodá potřebnou energii, pomůže s odbouráváním toxinů, navíc díky vláknině vám ovoce zaručí snazší vypořádání se s posledními zbytky alkoholu, jež vám ještě kolují v těle.

Poklad č. 3: Polévka

Nejlepší je pořádně silný kuřecí vývar, ale pomůže i zeleninová polévka (ideálně s rajčaty, ale nezahuštěná a bez smetany). Dodají tělu nejen důležité živiny (především některé minerály), ale také tekutiny. Navíc sůl, kterou polévka obsahuje, zvýší váš pocit žízně a tím zajistí vyšší konzumaci nápojů (nealkoholických, samozřejmě). A to je dobrá zpráva, protože hydratace je v boji s kocovinou základ.

Poklad č. 4: Sladké brambory

Kocovina si dokáže pořádně zahrát s hladinou cukru v krvi, a tak není od věci dodat organismu ty správné sacharidy. A sladké brambory jsou v tomto případě ideální. Cukry v nich naše tělo štěpí dlouho, a tím se vyhne nejrůznějším výkyvům v metabolismu cukrů. Navíc tyto brambory obsahují i kvalitní vlákninu, draslík, betakaroten a vitaminy skupiny B.

Poklad č. 5: Avokádo

Dodá „zhuntovanému“ tělu potřebné minerály v čele s draslíkem, který mu zajistí snazší boj s následky pití v podobě svalové slabosti, únavy či motající se hlavy. Kromě toho avokádo organismu poskytne kvalitní vlákninu, vitamin B6, betakaroten a zdravé tuky.

Poklad č. 6: Káva

Nesmíme zapomenout ani na klasiku, po které sáhne v kocovině spousta z nás – na šálek kávy. Díky kofeinu, který obsahuje, dojde k rozšíření cév a tím zmírnění bolesti hlavy.

Jen dávejte pozor, abyste si kávou nepodráždili žaludek – někteří lidé jsou na to citlivější.

Poklad č. 7: Čaj s citronem

Především zelený čaj je opravdu k nezaplacení. Obsahuje kopu antioxidantů a také kofein, umí bojovat s nevolností. Pokud do něj kápnete trochu citronu, dostanete navíc i potřebnou dávku vitaminu C.

Zdroj: eathis, healthline, verywellhealth





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat