Prostreno.cz

Zázračné koření místo léků plných chemie

Podzim je obdobím, kdy na nás začínají útočit nejrůznější viry a bakterie. Naštěstí nás příroda vybavila několika pomocníky, kteří nám šetrně urychlí uzdravování.

Řadu z těchto přírodních léků ukrývají i vaše kořenky. A po kterých sáhnout? Třeba po té, co obsahuje…

...kurkumu.

Kurkuma patří ke koření, jemuž je věnována stále větší pozornost. Nejenže bojuje se zánětlivými procesy, ale vědci ji zkoumají také kvůli její roli v případné prevenci některých rakovinných onemocnění. Mimochodem, kurkuma pomáhá i při bolesti způsobené zánětlivými procesy – zamíchejte čajovou lžičku tohoto ostře žlutého koření do sklenice teplého mléka (může být i sójové, pokud se kravskému vyhýbáte) a máte skvělý přírodní lék.

...zázvor.

Působí proti volným radikálům, navíc je skvělý v boji s viry i bakteriemi. Udělejte si z něho horký nálev s citronem a medem a uleví se vám při viróze i nachlazení.

...chilli.

Kapsaicin, který chilli obsahuje, působí protizánětlivě, a i když by se to pro jeho štiplavou chuť nemuselo zdát, dokáže bojovat i s bolestí. Tak až se zas nebudete cítit dobře, pořádně si okořeňte jídlo (pozor ale, pokud máte citlivý žaludek).

...skořici.

Nejenže je skvělým kořením do sladkých i slaných pokrmů (a úžasně voní), ale navíc působí protizánětlivě a vychytává volné radikály, které tělu škodí a přispívají k zánětlivým procesům.

...hřebíček.

Obsahuje erugenol, který je velmi silným bojovníkem proti zánětům. Ostatně už naše (pra)babičky hřebíček používaly na potíže s dásněmi a zuby a nejrůznější záněty v ústní dutině. A to byly moudré ženy, které bychom měli poslouchat.

...česnek.

Možná to není koření v pravém slova smyslu, ale nemůžeme ho vynechat. Je velmi silným přírodním antibiotikem a antivirotikem, které vaše tělo postaví do latě a poradí si se spoustou škodlivých bakterií a virů.

Zdroj: www.spoonuniversity.com/lifestyle/6-common-spices-you-should-cook-with-if-youre-sick, www.ndtv.com/food/winter-immunity-4-winter-spices-to-relieve-cold-and-cough-1958768





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat