Prostreno.cz

Zapomeňte na chipsy. Mlsejte zdravě. A co třeba?

Možná vám všichni kolem závidí, že vás příroda nevybavila láskou ke sladkým dobrotám, ale vy moc dobře víte, že máte jinou slabost. Slané pochoutky! Jenže zatímco o kousku kvalitní čokolády je známo, že prospívá zdraví, o chipsech se to říct nedá. Naštěstí existují alternativy!

Nebojte, nebudeme vám radit, abyste si místo chipsů vzali k oblíbenému filmu na kolečka nakrájenou mrkev – ani na nás tenhle „zaručený trik“ nezabírá. Chceme vám představit slané dobroty, které můžete mlsat (skoro) bez výčitek a ukojíte svou chuť na „něco dobrého“.

Domácí popcorn

Kupte si kukuřici na popcorn, pěkně ji nechejte v pánvi rozpukat a osolte mořskou solí. Je to jednoduché, rychlé, minimálně kalorické a úžasně dobré.

Olivy

Patří k nejoblíbenějším pochoutkám na světě – a není divu. Jsou příjemně slané, takže ukojíte svou chuť, a neobsahují závratné množství kalorií. Kupte si raději nějaké kvalitní s peckou.

Slané oříšky s rozmarýnem

Jste milovníky oříšků? Zapomeňte na pražené a solené z obchodu, udělejte si jejich zdravější a méně kalorickou variantu doma. Předehřejte troubu, na pekáč rozprostřete pečicí papír a na něj rovnoměrně rozvrstvěte hrstku oříšků (skvělé jsou kešu nebo tradiční české vlašáky) promíchaných s pár kapkami olivového oleje (nepřehánějte to), solí a drceným rozmarýnem. Pečte, dokud nebudou oříšky zlatavé (většinou to netrvá déle než 5 minut).

Sýr cottage

Pokud „ujíždíte“ na sýrech, moc dobře víte, jak jsou kalorické. A tak příště sáhněte po nízkotučném sýru cottage! Skvěle chutná, zasytí a dodá v porovnání s tradičními sýry jen zlomek energie.

Mrkev s fetou

Sice jsme slibovali, že vás nebudeme nutit chroupat mrkev, ale zkuste udělat výjimku. Samotná zelenina chuť na slané nemůže uspkojit, a proto ji doplňte o dip z fety a žervé. Uvidíte, že tuhle kombinaci budete milovat.

Domácí zeleninové chipsy

Zeleninové chipsy, které koupíte v obchodě, si z hlediska kalorií v ničem nezadají s těmi bramborovými. Připravte si je doma! Oblíbenou zeleninu nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s trochou oleje a na pečicím papíru pečte v troubě, dokud nebudou pěkně křupavé. Pak dochuťte solí.

Domácí (zdravé) brambůrky

Pokud se vám po chipsech opravdu stýská, nabízíme jejich vylepšenou alternativu – chipsy ze sladkých brambor. Obsahují mnohem více důležitých živin, a tak tělu jejich (umírněnou) konzumací dodáte i vitaminy a minerály. Připravte je v troubě podobně jako chipsy zeleninové.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat