Slunění se vyplatí i v chladných dnech

Vědci z amerického Georgetownu doporučují lidem slunění v zimních měsících více než v kteroukoli jinou část roku. Právě období od října do března je velmi chudé na čistě jasné a slunné dny a navíc je světlá část dne výrazně kratší než ta tmavá. Následkem toho poklesá hladina vitaminu D v krvi a imunita nepracuje tak výkonně.

Experimentální výzkumy se sluněním během zimy dokazují, že pobyt na UV paprscích venku během chladných měsíců roků pomáhá posilovat obranyschopnost a je prevencí infekčních onemocnění. Světlo totiž přímo aktivuje bílé krvinky.

Již delší dobu vědci pozorují, že vyšší hladina vitaminu D v krvi souvisí s lepší obranyschopností těla. Pro syntézu tohoto vitaminu rozpustného v tucích je nezbytné UV záření ze slunečních paprsků působící na kůži. A v zimě trpí nedostatkem tohoto vitaminu více lidí.

Vědci z Georgetown University ale zjistili něco zajímavého. Podle jejich pozorování T-lymfocytům neprospívá jen vitamin D samotný, ale putují organismem rychleji, když je kůže vystavena účinkům modrého spektra slunečního světla. To aktivuje peroxid vodíku, který otevírá signální cesty T-lymfocytů.

Prokázali, že i když je kůže ozařována jen slunečním světlem bez UV paprsků, posiluje T-lymfocyty – bílé krvinky specifické imunitní reakce – fungují účinněji a rychleji.

Všichni víme, že slunce produkuje vitamin D, který má podle všeho pozitivní vliv na imunitu, tedy krom jiných účinků. Ale my jsme zjistili, že sluneční paprsky působí na imunitu ještě jinak… Náš výzkum naznačuje, že sluneční světlo přímo aktivuje klíčové imunitní buňky a zvyšuje jejich pohyblivost,“ tvrdí doktor Gerard Ahern z Georgetown University.

Terapie pro všechny

Sluneční paprsky bychom v zimních měsících měli vyhledávat (samozřejmě chráněni krémem s UV faktorem) nejen kvůli silnější imunitě, ale i kvůli lepší náladě.

Zima může být náročným obdobím pro mnoho lidí. Člověk se začne cítit unavený, chce spát déle nebo jen najít sebe tím, že zůstane doma, chce jíst pokrmy bohaté na sacharidy... "Mnoho mých klientů přiznává, že musí jíst velké množství sendvičů nebo brambor právě v zimě. Ale když strávíte dvacet minut na slunci, většina zdravých lidí tím připraví své tělo na těžké zimní období. Slunce aktivuje v kůži syntézu vitaminu D, který pomáhá bojovat s depresí, chrání před nachlazením a udržuje kosti zdravé… Pro většinu lidí je klíčovou věcí trávit maximum času na slunci. Není to jen nejlevnější terapie, ale je dostupná všem,“ tvrdí profesor psychiatrie Baba Pendse působící na Lundské univerzitě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat