Hrozí vám cukrovka? Udělejte si rychlý test

Cukrovka 2. typu je jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. A pacientů s touto chorobou neustále přibývá. Může za to mimo jiné i náš nezdravý životní styl. Možná diabetes hrozí i vám!

Jak poznat, zda jste v rizikové skupině diabetu 2. typu?

Nepříznivá rodinná anamnéza

Pokud měl nebo má někdo z vašich nejbližších příbuzných cukrovku 2. typu, můžete být tímto onemocněním také ohroženi. A ne vždy za to mohou jen geny. Z rodiny si odnášíme nejrůznější návyky, základy pro svůj vlastní životní styl. Pokud jsme si ale odnesli nezdravou stravu a nedostatek pohybu, můžeme diabetu nahrávat.

Abdominální obezita

Obezita je obecně rizikovým faktorem vniku cukrovky, ovšem nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají tuk uložený především v oblasti břicha, a tedy trpí takzvanou abdominální obezitou. Tuk v této oblasti totiž nejvíce ovlivňuje produkci inzulinu.

Celý den na židli

Sedavé zaměstnání, které není vyváženo odpovídajícím pohybem, je podle vědců jeden z nejčastějších rizikových faktorů. Nejen naše páteř tímto životním stylem trpí!

Střední věk

Ačkoli dnes bohužel nejsou výjimkou ani děti s cukrovkou 2. typu, riziko tohoto onemocnění stoupá s věkem. Především po 45. roce se naplno projeví nezdravý životní styl, který jsme až do té doby vedli. Proto je nutné prevenci diabetu neodkládat!

Těhotenská cukrovka

Pokud jste v těhotenství trpěla takzvaným gestačním diabetem, mějte se na pozoru. Existuje totiž vyšší pravděpodobnost, že když nebudete dodržovat zásady zdravého životního stylu, vyskytne se u vás později i „skutečná“ cukrovka.

Problémy se štítnou žlázou

U pacientů s některým z typů onemocnění štítné žlázy je prokázáno vyšší riziko diabetu 2. typu. Choďte proto na pravidelné preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři – nejenže v rámci krevních testů odhalí hladinu vašeho krevního cukru, ale může také včas špatně fungující štítnou žlázu podchytit.

Alergie na lepek

Studie prokázaly, že lidé trpící celiakií, tedy alergií na lepek, mají zvýšené riziko onemocnění diabetem.

Nedostatek spánku

Jak se ukazuje, spánek je pro naše tělo extrémně důležitý. Jeho nedostatek totiž vede ke stresu, ale také k obezitě. A ta je vůbec jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro vznik cukrovky 2. typu. Nepodceňujte proto oněch 8 hodin spánku denně!

To na mě sedí! Co teď?

Pokud jste se v některých z popsaných rizikových faktorů "našli", rozhodně nepodceňujte prevenci diabetu! Pravidelně choďte na preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři (máte na ně právo jednou za dva roky), který pomocí krevních testů odhalí, zda vám cukrovka skutečně hrozí. Pokud se toto onemocnění odhalí včas, případně ještě předtím, než propukne naplno, je možné ho úspěšně zvládnout léčby.

Pokud by vám hrozilo zvýšené riziko cukrovky, může lékař váš stav kontinuálně sledovat. Naopak zanedbaný diabetes může vyústit v závažné následky. Pamatujte - prevence je vždy lepší!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat