Zdravé srdce potřebuje kvalitní potraviny

Měsíc únor je spojen hlavně se svátkem zamilovaných, dnem svatého Valentýna. Lidé dávají svým drahým polovičkám romantické dárky a nadšeně si užívají společně strávených chvil. Ne každý však ví, že únor je také měsícem zdravého srdce.

Únor je tak ideální dobou, kdy začít o své srdce více dbát! Stravovací trendy se v poslední době hodně mění a je těžké udržet krok s tím, co je zrovna zdravé a co ne. Je proto důležité umět oddělit fakta od mýtů a čerpat informace jen z ověřených zdrojů.

Výživová expertka dr. Susan Bowermanová připravila přehled nejčastějších mýtů, které se týkají potravin prospěšných vašemu srdci. Těmto mýtům rozhodně nevěřte, raději se držte následujících ověřených rad.

Mýtus č. 1: Čím nižší příjem tuku, tím lépe

Ještě před několika lety byla dieta s nízkým obsahem tuku považována za nejlepší volbu, pokud jde o snížení rizika srdečních onemocnění. Nyní se ale situace výrazně změnila a většina výživových expertů doporučuje na podporu zdravého srdce středomořskou stravu jako nejvhodnější i přesto, že obsahuje nemálo tuků. Některé tuky – například olivový olej či rybí tuk – jsou totiž pro srdce (a nejen pro něj) velice prospěšné a důležité.

Doktorka Bowermanová k tomu dodává: „Středomořská strava klade důraz na zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky stejně jako na zdravé tuky, jako jsou ryby, mořské plody, ořechy či olivový olej. Všechny tyto potraviny pomáhají udržet správnou hladinu ‚hodného‘ HDL cholesterolu. Mnozí výrobci potravin dnes v přehnané snaze nabízet zákazníkům nízkokalorické potraviny tuk z produktů odstraňují, ale nahrazují ho rafinovanými cukry, které jsou bohužel pro zdraví mnohem škodlivější.“

Mýtus č. 2: Strava pro zdravé srdce je bez chuti

Hodně lidí se mylně domnívá, že jídla vhodná pro správnou funkci srdce neobsahují žádnou sůl, tuk ani koření, a jsou tedy naprosto bez chuti. Jak bylo řečeno v předchozím odstavci, strava pro zdravé srdce je bohatá na prospěšné rostlinné tuky, které jsou také nositelem chuti. Například plátek avokáda na celozrnném pečivu, hrst oříšků v dušené zelenině nebo pár kapek kvalitního olivového oleje v rajčatovém salátu zajisté uspokojí vaše chuťové pohárky a udělá dobře vašemu srdci.

Co se soli týče, většina z nás jí konzumuje mnohem více, než je doporučené množství, protože ji získáváme hlavně z průmyslově zpracovaných potravin, nikoli tak, že bychom používali slánku. Malé množství soli při vaření určitě není problém, navíc se může krásně doplňovat s různými druhy výrazného koření či česnekem, cibulí a citrusovými plody. Takže pokud to jde, vyhýbejte se polotovarům a raději si vařte sami a nebojte se s příchutěmi experimentovat.

Mýtus č. 3: Nasycené tuky nejsou pro srdce špatné

V poslední době se lékařská literatura zabývala vztahy mezi konzumací nasycených tuků a srdečními chorobami. Mělo se za to, že nasycené tuky nejsou pro srdce až tak škodlivé. Podle kritiků z řad vědců však tato analýza rozhodně není přesná. Naopak existují důkazy, které spojují vyšší příjem nasycených tuků se zvýšeným rizikem onemocnění srdce.

Mezi nasycené tuky patří máslo, sádlo, ztužené tuky, uzeniny, tučné maso nebo i některé mléčné výrobky. Je dobré tyto tuky nahradit zdravějšími mono nenasycenými mastnými kyselinami, jako jsou například olivový, kokosový či řepkový olej, kvalitní margaríny, oříšky, semínka nebo rybí tuk.

Mýtus č. 4: Nejlepší způsob, jak snížit cholesterol, je konzumovat ho méně

Zní to nelogicky, ale cholesterol, který do sebe dostanete v jídle, není jeho hlavním zdrojem v těle. Většina cholesterolu, který ve vašem organizmu cirkuluje, je produkována játry, takže i když ho budete konzumovat méně, nebude to mít na organizmus až takový vliv.

To však neznamená, že byste si množství potravin bohatých na cholesterol (tučné maso, klobásy, slanina, sýry, různé druhy zmrzliny atd.) neměli dobře hlídat. Takové potraviny totiž obsahují velké množství tuku, nasycených mastných kyselin a samozřejmě i kalorií.

Mýtus č. 5: Čokoláda je pro srdce zdravá

Zní to až příliš skvěle na to, aby to byla pravda, nemyslíte? Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které obsahují přírodní fytonutrienty, tzv. flavonoidy. Jsou to přírodní látky, které pomáhají udržovat krevní tlak v normě a zlepšují průtok krve do srdce. Jenže ne všechny čokoládové výrobky obsahují dostatečné množství flavonoidů. Jejich obsah totiž klesá při průmyslovém zpracování čokolády, kdy se přidávají látky jako cukr nebo mléko. Čím více je čokoláda hořká, tím více zdraví prospěšných flavonoidů obsahuje.

Susan Bowerman ze společnosti Herbalife k tomu dodává: „Pokud nejste milovníky hořké čokolády, nezoufejte. Jahody, jablka, ořechy, cibule nebo čaj jsou také bohaté na flavonoidy. Navíc tyto potraviny neobsahují zbytečné kalorie a samozřejmě ani nejsou průmyslově zpracované.“

Vaše srdce potřebuje pravidelnou péči stejně jako vaše pokožka nebo zuby. Nejlepším způsobem, jak si zachovat zdravý kardiovaskulární systém, je začít hned, dokud nejsou rozvinuté rizikové faktory. A právě únor – měsíc zdravého srdce – je tím nejlepším obdobím!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat