Práce na směny může u žen způsobovat neplodnost

Pokud má žena problémy s otěhotněním vlivem hormonální nerovnováhy, měla by zvážit změnu zaměstnání, popř. alespoň upravit pracovní dobu přes den. Opakované narušování denních rytmů prací v noci a spaním přes den totiž působí zhoubně na ženinu plodnost. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity.

„Práce na směny a nestálé střídání pracovní doby by mohlo negativně ovlivňovat plodnost žen,“ tvrdí lékaři z Harvardovy univerzity s tím, že nesoulad s životními rytmy negativně ovlivňuje oogenezi – tvorbu a zrání vajíček.

Krom žen pracujících na směny mívají problémy s plodností také ženy, které mají fyzicky náročnou práci. Ta vyvolává rovněž hormonální nerovnováhu, zvyšuje hladinu mužských pohlavních hormonů a snižuje hladinu ženských pohlavních hormonů v krvi. To opět negativně působí na oogenezi.

„Ženy pracující často v nočních směnách mají o čtyřiadvacet procent méně zralých vajíček… u žen zaměstnaných těžkou fyzickou prací (zvedáním těžkých předmětů) je pak o čtrnáct procent méně zralých vajíček,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.

Práce na směny způsobuje zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu v krvi. To negativně ovlivňuje krevní tlak, metabolismus a oběhovou soustavu. Lidé pracující na směny jsou také prokazatelně více ohroženi různými typy rakoviny a umírají dříve.

Směny a přesčasy - noví nepřátelé žen

Nejen práce na směny s sebou nese zdravotní rizika. Některé ženy mnohdy neváhají pracovat i šedesát hodin týdně. Tohle pracovní nasazení je ale doslova vraždné. Vědci z Ohia zjistili, že totiž u žen pracujících šest dní v týdnu deset hodin denně se riziko rakoviny, chorob srdce, diabetu či artritidy zvýší třikrát.

K nejvyššímu nárůstu rizika dochází po padesáti hodinách týdně, ale také čtyřicetihodinový pracovní týden znamená pro ženy vyšší riziko rakoviny a chorob srdce než týden dlouhý pouze pětatřicet hodin.

Ženy, zvláště ty, které se snaží zvládat během dne více svých rolí, pocítí účinky intenzivní práce a můžou si tím způsobit celou řadu problémů a onemocnění,“ tvrdí profesor Allard Dembe z Ohio State University.

Podle něj i ženy velmi mladé, které jsou při síle, riskují zdraví, pokud pracují intenzivně více než čtyřicet hodin týdně. Možná nepociťují potíže před čtyřicítkou, ale zadělávají si na problémy později v životě. Riziko onemocnění rakovinou či infarktem je u nich pak trojnásobně vyšší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat