Prostreno.cz

Zdravé potraviny, které umí být i nebezpečné. Nejíte jich moc?

Že všeho moc škodí, říkávaly už naše (pra)babičky. Ovšem občas to platí i u věcí, kde by to člověk rozhodně nečekal. Třeba u zdravých potravin, které jsou nám doporučovány ze všech stran. Pokud to totiž s některými přeženeme, zaděláváme si na vážné zdravotní problémy.

Ačkoli zdravé pochoutky našemu tělu bezesporu prospívají, pokud byste jich spořádali denně kila, už tak prospěšný efekt mít nebudou. Spíš naopak.

O kterých zdravých potravinách mluvíme?

Špenát

Patří mezi superpotraviny. A není divu, obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že bychom si jej měli dopřávat opravdu často.

Jenže tahle zelenina obsahuje i kyselinu šťavelovou. A ta je takovým malým ďáblíkem. Pokud byste to se špenátem opravdu přeháněli, může způsobit ledvinové kameny, nebezpečně nízký krevní tlak, slabý puls, zažívací obtíže… Ovšem nemusíte panikařit a špenát vymazat ze svého jídelníčku (to byste rozhodně neměli). Aby se nějak kyselina šťavelová projevila, museli byste denně zkonzumovat více než 3 kilogramy špenátu! A to – upřímně řečeno – není v lidských silách.

Para ořechy

Ořechy jsou zdravé a měli bychom jíst hrstičku každý den. Nebo ne? U každodenní hrsti para ořechů už se vám to může trochu vymstít.

Tyto oříšky jsou jedním z nejlepších zdrojů selenu, který nám příroda nabízí. Ve 100 gramech para ořechů je tolik selenu, že jím pokryjeme téměř 4000 procent denní dávky tohoto minerálu (ne, to není překlep, opravdu se jedná o 4 tisíce). A selen patří k minerálům, kterými bychom se neměli předávkovat. Může totiž způsobit celou řadu problémů (od vypadávání vlasů přes zažívací obtíže až po selhání srdce či ledvin, záleží na tom, jak rychle se na otravu selenem přijde).

Kolik para ořechů je tedy „bezpečných“? Denně si jich nedopřávejte víc než 5.

Tuňákové konzervy

Češi nejsou zrovna přeborníky v konzumaci ryb. Což je rozhodně škoda, protože nám poskytují celou řadu prospěšných látek. Ovšem pokud vehementně doháníte zdravý životní styl tuňákem z konzervy, buďte opatrní.

Tuňák totiž obsahuje víc rtuti než všechny ostatní druhy ryb. Předávkování rtutí pak může vést k potížím se zrakem či sluchem, problémům s rovnováhou či ke svalové slabosti. Ovšem neznamená to, že byste měli konzervovaného tuňáka zavrhnout! To vůbec ne! Jen si ho nedopřávejte víc než 5 konzerv týdně.

Muškátový oříšek

I tohle tradiční, voňavé koření dokáže zavařit, když to s ním přeženete. Obsahuje totiž látku myristicin, která při předávkování vyvolává bolesti hlavy, nevolnost, slabost či halucinace.

A kolik že muškátového oříšku už je tělu nebezpečné? Okolo 2 polévkových lžic denně (u citlivějších jedinců stačí i 1 lžíce). Takové množství ovšem těžko někdo z nás pozře. Takže si jej v klidu i nadále strouhejte do pokrmů.

Brambory

Pamatujete, jak vám maminka říkala, že když jsou brambory ještě zelené, neměly by se jíst? Měla pravdu. Zelené brambory totiž obsahují velké množství alkaloidu solaninu, což je vlastně přírodní pesticid.

Předávkování solaninem způsobuje zvracení, průjmy, ale také může způsobit selhání srdce. A kolik zelených brambor k tomu stačí? Už jen 0,5 kilogramu. Takže je to jasné – když jsou brambory zelené, nebrat!

Voda

A na závěr potravina, u které by to nejspíš málokdo čekal. Ano, životodárná tekutina, kterou naše tělo bezpodmínečně potřebuje k životu, dokáže v některých případech i zabít (a ne, nemluvíme o tom, že se v ní někdo utopí).

Pokud to s ní opravdu přeženete, můžete si způsobit vážný otok mozku. Jistě si vybavíte několik případů, kdy lidé po předávkování vodou zemřeli. Ale pozor, rozhodně to neznamená, že byste měli ubrat na pitném režimu! Dva až tři litry denně, pěkně rozložené během celého dne, ještě nikomu neublížily, naopak! Mluvíme o případech, kdy lidé vypili najednou velké množství vody (několik litrů).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat