Multivitaminy jsou k ničemu. Dělají jen drahou moč

Výrobci multivitaminových tablet a doplňků stravy budou zuřit. Australští vědci totiž prohlásili, že pro naprostou většinu obyčejných lidí je jejich užívání zbytečné, vitaminy vyčurají a jediné, co z příjmu takových preparátů mají, je velmi drahá moč. Multivitaminy jsou totiž finančně dost nákladné.

Australská lékařská asociace se takto vyjádřila v pořadu Four Corners televize ABC.

„Pro většinu lidí jsou tyto přípravky zbytečné a reklama na ně je lživá,“ prohlásil doktor Michael Gannon, prezident Australské lékařské asociace.

„U průměrného člověka nemá užívání multivitaminů žádnou zdravotní výhodu,“ uvedl v pořadu profesor Ken Harvey z Monash University.

Podle něj je mnohem podstatnější vyvážená a pestrá strava sestávající ze zdravých potravin.

„Co potřebujete, je dobrý jídelníček, jinak své peníze vyčůráte na záchodě bez blahodárných účinků na zdraví,“ svěřil profesor Harvey televizi ABC.

Neškodné pilulky? Pozor na dávku!

Ovšem některé výzkumy jdou ve svých závěrech ještě dál. Nejenže multivitaminové tabletky považují za zbytečné, ale dokonce tvrdí, že našemu zdraví neprospívají. Především pokud to s nimi člověk přehání. Ani u vitaminů totiž platí staré známé všeho s mírou!

Tým doktora Tima Bryerse dokázal, že lidé užívající velké dávky vitaminových tablet každý den jsou ohroženi rakovinou více než ti, kteří je neužívají. Přitom nejvíce jsou ohroženi ti, kdo přijímají dávky vyšší, než doporučuje výrobce.

„Nejsme si jistí tím, proč tomu tak je na molekulární úrovni. Ale důkazy tvrdí, že lidé, kteří užívají více potravinových doplňků, než je potřeba, mají vyšší riziko rozvoje rakoviny,“ uvedl doktor Bryers z Onkologického centra při Coloradské univerzitě.

V jednom z mnoha výzkumů, které jeho tým provedl, vyšlo najevo, že nadužívání tablet s betakarotenem (barvivem, z něhož vzniká vitamin A) zvyšuje riziko rakoviny plic a chorob srdce o dvacet procent. U nadužívání betakarotenu potravou však k ničemu takovému nedochází.

Ale také kyselina listová užívaná z farmaceutických preparátů (nikoli ze stravy) zvyšovala výskyt polypů v tlustém střevě. Lidé přitom tento vitamin užívají právě jako prevenci polypů v tračníku. Místo farmaceutických tablet by tak měli spotřebitelé spíš vsadit na zdravou stravu.

„Neříkáme tu, že se lidé musejí bát užívání vitaminů a minerálů. Ale měli by opravdu dbát na přesné dávkování, které může být pro zdraví dobré, a nikdy ho nepřekračovat. V žádném případě a nikdy to však není náhrada vyvážené a kvalitní stravy, která jediná dodá tělu potřebné a bezpečné množství vitaminů a minerálů,“ dodal doktor Bryers.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat