Alergií přibývá. Které jsou na vzestupu?

Lidí, kteří jsou na něco alergičtí, neustále přibývá. Ovšem u některých alergií je zaznamenán vyšší nárůst než u jiných. Kterými trpíme stále častěji?

Odborníci varují, že narůstá i počet lidí, kteří jsou alergičtí na „běžné“ věci, jako je pyl nebo prach. Pak také zaznamenávají stále více pacientů, kteří je vyhledávají kvůli méně obvyklým alergiím či takovým, které byly ještě před pár desetiletími spíše vzácností. Které to jsou?

Alergie na domácí mazlíčky

Stále více lidí se kvůli alergii zdráhá pořídit si kočičího nebo psího společníka. Podle nedávno provedeného amerického průzkumu je na domácího mazlíčka alergických 30 procent Američanů (alergie na kočky je přitom dvakrát častější než ta na psy). A u nás to nejspíš nebude příliš odlišné.

Naštěstí alergie neznamená, že se budete muset zvířátek zcela vzdát. Alergičtí totiž můžete být na určité plemeno psa nebo kočky, někteří alergici dokáží svůj imunitní systém „vycvičit“ na konkrétní zvířátko. Proto není nutné se mazlíčka zbavovat hned, co zjistíte, že v jeho přítomnosti kýcháte nebo máte jinou reakci. Když přijmete určitá režimová opatření a dáte si čas, existuje pravděpodobnost, že zvíře nebude muset hned skončit v útulku.

Mimochodem, odborníci také upozorňují, že označení „hypoalergický“ pes či kočka zdaleka neznamená, že u vás nevyvolá alergickou reakci. Je to velmi individuální.

Alergie na potraviny

Potravinové alergie byly ještě před 30 lety takovou zajímavou raritou. Dnes jimi trpí stále více dětí, ale i dospělých. Odborníci zatím přesně nevědí proč, i když existuje řada teorií (jedna například hovoří o tom, že dnešní posedlost čistotou a dezinfekcí ovlivňuje složení střevní mikroflóry, což vede ke vzniku alergie).

A které z potravinových alergií zažívají největší boom? Především na mléko, arašídy, lepek, sóju nebo vejce a ryby. Zatím bohužel neexistuje jiné řešení, než se těmto spouštěčům alergických reakcí důsledně vyhýbat.

Alergie na nikl

Tento stříbrný kov se vyskytuje téměř všude – v některých špercích, mobilních telefonech, ale také například v příborech či některých elektrických spotřebičích apod. Alergie na nikl se projevuje především vyrážkou, ekzémem, zarudnutím v místě kontaktu kovu a pokožky…

Dobrou zprávou je, že se dá alergickým reakcím poměrně snadno předejít. Na mobilní telefony se prodávají kryty, navíc spousta výrobců u svých produktů deklaruje, že nikl neobsahují. Pokud tedy víte, že u vás tento kov vyvolává alergii, dávejte si při nákupu pozor.

Alergie na léky

Lékaři se většinou samozřejmě ptají, zda jste na nějaký přípravek alergičtí, ovšem spousta z nás se to dozví až tehdy, když se u něho objeví symptomy alergie. Podle americké studie je na léky alergických asi 10 procent světové populace a určitá reakce postihne až 20 procent hospitalizovaných pacientů. Nejčastěji jsou spouštěči alergie některé druhy antibiotik, ale alergickou reakci mohou spustit prakticky jakékoli léčivé přípravky.

Projevy alergie na léky jsou velmi individuální – nejčastěji se jedná o poměrně mírné symptomy, jako jsou vyrážky, otoky nebo horečka, ale občas jsou zaznamenány i extrémní reakce, které mohou končit vážným poškozením zdraví či úmrtím (ty jsou naštěstí vzácné). Pokud zaznamenáte po užití léku nežádoucí reakci, ihned jej přestaňte brát a vyhledejte lékaře, který vám předepíše alternativu.

Alergie na hmyz

Určitou reakci míváme na hmyzí štípnutí všichni (zarudnutí, otok, svědění či bolest). Ovšem u některých lidí může vyvolat velmi vážné symptomy, včetně potíží s dýcháním nebo se srdečním rytmem, křečí, zvracení či průjmů. V takovém případě se nevyplatí čekat, až nebo zda projevy alergie pominou, a na řadě je urychlené vyhledání lékařské pomoci.

Pokud víte, že jste na štípnutí určitého druhu hmyzu alergičtí, doporučuje se mimořádná opatrnost při pobytu venku a mít vždy po ruce potřebné léky, jež vám předepíše lékař.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat