Za přerušovaný spánek můžou také geny

Někteří lidé si v kvalitě spánku vytáhnou krátkou zápalku už při početí, kdy splývá jejich vajíčko se spermií a rozhoduje se o genetické výbavě. Podle vědců ze státu Washington totiž geny do značné míry ovlivňují právě kvalitu spánku. Někteří lidé mají dědičné dispozice spát tvrdě bez přerušení bez ohledu na jiné faktory, zatímco jiní mají DNA tak nevhodnou, že i nejklidnější noc v ideální posteli překonávají přerušovaným spánkem.

Docent Jason Gerstner z Washington State University prokázal, že na kvalitu spánku má vliv gen kódující bílkovinu FABP7. Tento protein v mozkových podpůrných buňkách (gliových buňkách ze skupiny astrocytů) ovlivňuje metabolismus a transport tuků tím, že se váže na dlouhé lipidové řetězce. Majitelé určitých variant genu spí jako medvědi bez ohledu na okolnosti. Majitelé jiných alel ale mají přerušovaný spánek, bez toho aniž k tomu vedou jakékoli jiné okolnosti.

Docent Gerstner to prokázal u tří organismů člověka, myší a octomilek. Myši a mouchy octomilky byly použity ke genové manipulaci jako srovnávací organismy. U obou druhů bylo prokázáno, že manipulace s genem kódujícím FABP7 vede k navození tvrdého či naopak přerušovaného spánku. A výzkum v lidské populaci také prokázal, že majitelé některých variant genu pro FABP7 spí tvrději než majitelé jiných variant.

„To naznačuje, že jisté mechanismy v astrocytech všech tří druhů ovlivňují kvalitu spánku,“ míní docent Gerstner.

Zkrátka majitelé určitých genů nebudou spát nikdy klidně a tvrdě, i kdyby se snažili sebevíc. Ovšem kvalita a hloubka spánku značně ovlivňuje celkové zdraví a délku života.

Přípitek pro usnutí

Jak se zdá, proti genům nic nezmůžeme, ale to neznamená, že svému tělu nemůžeme alespoň pomoci usnout. Co třeba pomocí některého z osvědčených nápojů? Tak na zdraví!

Mléko

Ačkoli babská rada říká, že bychom ho měli pít před spaním teplé, podle vědců není teplota vůbec důležitá (takže jestli patříte k lidem, co mají od školky k teplému či horkému mléku odpor, je to dobrá zpráva – můžete si ho dopřát i studené). Sklenice mléka dodá tělu kombinaci vápníku a tryptofanu, díky níž budete spát zase jako nemluvně. Bílkoviny pomohou svalům a dostatek kvalitního spánku zajistí nízkou hladinu stresových hormonů, kvůli nimž máme vždycky takové chutě na nezdravé věci.

Sójové mléko

Že se snažíte kravské mléko z nejrůznějších důvodů na jídelníček nezařazovat? Ani vy se nemusíte cítit diskriminováni. Sáhněte prostě po mléku sójovém. Také to je zdrojem tryptofanu, který zajistí správnou produkci hormonu melatoninu, jenž je významně odpovědný za náš ničím nerušený a hlavně tvrdý spánek. Zároveň jako v případě mléka kravského platí, že více spánku rovná se méně přejídání druhý den.

Heřmánkový čaj

Bylinky jsou při potížích se spánkem skvělými spojenci! A heřmánek je mezi nimi opravdovou hvězdou. Nejenže obsahuje látky, které celkově zklidní organismus a zajistí mu snazší usínání, ale navíc je prokázáno, že reguluje hladinu krevního cukru, čímž přispívá k našim snahám o hubnutí.

Hroznový džus

S džusy je to složitější – jsou plné cukru (i ty nepřislazované, ovoce je prostě sladké samo o sobě) a málokterý se hodí k běžné konzumaci či pití před spaním. Ovšem u džusu z hroznového vína udělejte výjimku a občas si ho před odchodem do postele sklenku dopřejte. Bylo prokázáno, že má pozitivní vliv na kvalitní spánek.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat