Kurkuma je skvělou prevencí řídnutí kostí

Kurkuma je kořením s prevencí osteoporózy a řídnutí kostí. V medicíně Dálného východu je už tisíce let ceněna jako všelék. Na západe si medicína teprve začíná všímat některých jejích farmakologických účinků a aplikovat je v rámci své metody léčení.

Kurkuma pomáhá obnovit a opravovat kosti dokonce i u starších osob, které jsou ohroženy řídnutím kostí nejvíce. Vědci (1) z Janova podávali seniorům po dobu šesti měsíců preparát z kurkumy. A po skončení léčby zjistili, že ve srovnání se skupinou užívající placebo se u nich zvýšila hustota kostí o sedm procent, což je velmi významné a může být prevencí komplikovaných zlomenin.

Profesor Stefano Togni přitom vycházel z předchozích výzkumů, které prokázaly pozitivní účinky kurkumy na zdraví kostí u laboratorních zvířat. Autoři (1) se domnívají, že konzumací kurkumy bude účinek slabší, protože kurkumin se z koření vstřebává v menší míře.

Zdravé mlsání

Jak kurkumu (2) svému tělu dodávat? Samozřejmě si můžete koupit nejrůznější pilulky s jejím extraktem nebo ji přidávat do nejrůznějších pokrmů, ale proč si nespojit příjemné s užitečným a kurkumu nemlsat? Vyzkoušet můžete třeba následující lahodné bonbony!

Budete potřebovat: 2 šálky vody, 1 lžíci mleté ​​kurkumy, 3 lžíce medu, 2 lžíce kokosového oleje (volitelné – viz poznámka níže), 4 lžíce želatina v prášku (neochucené)

Postup:

  1. V hrnci smíchejte vodu, kurkumu, med a kokosový olej. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut.
  2. Ochutnejte roztok a případně doslaďte medem podle chuti.
  3. Odstraňte z tepla a postupně vmíchejte želatinový prášek.
  4. Míchejte metličkou, dokud se želatina nerozpustí.
  5. Nalijte do mělké mističky nebo na mělký plech vyložený pečicím papírem a nechce zcela ztuhnout.
  6. Ztuhlé želé nakrájejte na malé kostky. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici, trvanlivost je přibližně 7 dní.

Poznámka: Kokosový olej je v tomto receptu volitelný. Používá se pro zvýšení absorpce kurkumy, ale může vytvořit tenkou bílou vrstvu na povrchu želé. Pokud by vám vzhled vadil, stačí olej vynechat.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28429336/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat