Daleko lepší než bílý jogurt je domácí kysané zelí

Zdraví střevní mikroflóry se lidé snaží zlepšit kvašenými mléčnými výrobky. Ale pokud se nejedná o bílé varianty bez sladidel, ovocných složek, přidaných látek a s živou kulturou, jsou jen zbytečně pozřenou kalorií navíc. A mnohem účinnější a dietnější formou probiotik jsou kvašené druhy zeleniny. Tedy ty kvašené, které nejsou konzervované (především siřičitany) a v nichž je živá kultura. Ideální je domácí živé kysané zelí či zelenina kimči.

Kolem probiotik je teď velký mediální humbuk, na internetu i v televizi můžete vidět reklamu na spousty preparátů a doplňků stravy. Ale jen málo z nich je podloženo vědeckým výzkumem. Myslím, že nejlepší formou zlepšení střevní kultury bakterií je domácí jogurt… Ještě mnohem lepší a zdravější je ale domácí kysané zelí a také kvašená zelenina kimči,“ tvrdí doktor Michael Mosley v rozhovoru pro deník The Mail.

Podle jeho kolegy Jamese Browna z Aston University lžíce láku (nálevu) z kvašeného zelí či kvašené zeleniny před jídlem pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, zvyšuje účinnost inzulinu a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.

Kvašené zelí či kvašená zelenina jsou nejlepším a nejbohatším zdrojem vitaminu C z lokálních zdrojů.

Pro zdraví i chuť

Nejste zrovna fanouškem štiplavé chuti kysaného zelí a dáte si ho leda tak dušené k veřpo knedlu? Pak vězte, že tepelnou úpravou ztrácí tato kysaná zelenina většinu vitaminu C i dalších živin. Zkuste dát kysanému zelí šanci třeba v originálním salátu!

Salát z kysaného zelí

Budete potřebovat:

  • 600 g kysaného zelí
  • 1 velkou červenou papriku
  • 1/2 svazku zelené petrželky
  • 400 g kompotovaného ananasu – kostky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 špetky hrubě mletého barevného pepře
  • 2 lžičky pískového cukru

Postup:

  1. Papriku nakrájejte na kratší proužky, z petrželky otrhejte lístky a nakrájejte je. Ananas sceďte a větší kostky nakrájejte na menší. Zelí, pokud jsou delší nudličky, překrojte.
  2. Šťávu ze zelí promíchejte s cukrem, solí, olejem a pepřem.
  3. Všechny ingredience dejte do mísy a promíchejte je. Hned podávejte.





Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat