I domácí lékárnička má svá pravidla

Lékárničku má doma snad každý. Ale opravdu ji skladujete tak, jak by se výrobcům léčiv líbilo? I domácí lékárna má totiž svá pravidla, která se nevyplatí ignorovat. Na co si dát pozor?

Na jednom místě

Vyhraďte své domácí lékárničce jasné místo. Police, skříňka, zásuvka, krabice či přihrádka… Důležité je, abyste vždy hned věděli, kam v případě potřeby sáhnout, a abyste nemuseli kvůli prášku na bolení hlavy či náplasti prohledávat celý byt.

Důležité řazení

Vyplatí se rovněž rozdělit onen prostor (alespoň pomyslně) na několik oddílů – ty pak zaplňte léky a ostatními výrobky podle druhu. Aby byly pohromadě například léky na bolest, v dalším „oddílu“ přípravky na kašel, dále na alergie, pak na zažívací obtíže… Zvlášť pak dávejte obvazy či náplasti apod. Přehlednost je totiž v případě krize velmi šikovným pomocníkem!

Vše řádně popsané

Pokud možno nevyndávejte léky z krabiček a nezbavujte se příbalových letáků. Důvodů je několik, přičemž k těm nejdůležitějším patří fakt, že na obalu nejsnáze najdete datum spotřeby léků (prošlá léčiva nikdy nekonzumujte). A navíc není zrovna nejlepší držet v ruce platíčko pilulek s podivným názvem a dumat, jestli jsou na pokažený žaludek, nebo na zápal plic…

To pravé místo

Kam vlastně lékárničku umístit? Spousta z nás skladuje léčiva například v koupelně, ale z toho nejsou odborníci právě nadšení. Vlhko a horko nemusí některým přípravkům svědčit a může změnit či snížit jejich účinnost. A to je u léků poměrně zbytečné riziko. Ideální je suché, chladnější místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Pokud výrobce doporučuje uchovávat přípravek jinak (např. v lednici), vždy se řiďte jeho pokyny.

Pozor na děti a mazlíčky

S oním správným umístěním souvisí ještě jedna poznámka. Léky vždy skladujte tak, aby se k nim nedostaly nepovolané osoby, především děti. Pilulky často až nápadně připomínají bonbónky, ovšem po jejich konzumaci bohužel dítku hrozí mnohem vážnější následky než bolavé bříško. Pokud máte podezření, že si váš potomek pochutnal na lécích, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Spousta přípravků může vážně ohrozit zdraví (a někdy i život) dítěte. To samé platí i o zvířecích mazlíčcích, pro něž se pochutnání si na blistru s léčivy může stát osudné.

Tip na závěr

Vytvořte si ještě malou, cestovní lékárničku. Léky, náplasti a spol. umístěte například do neceséru či menší kosmetické taštičky, abyste je měli po ruce kdykoli, kdy vyrazíte na cesty. Ani u této cestovní lékárny ale nezapomínejte přípravky pravidelně doplňovat a kontrolovat jejich datum spotřeby.

Zdroj: redcross.org






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat