Ideální lék na stres: Zklidní vás pletení nebo vybarvování

Z práce se vracíte bez energie, špatně se vám spí a pro samé starosti už nepoznáváte ani sami sebe? Dlouhodobý stres může mít na naše tělo i duši velmi negativní dopady. A tak není divu, že se stále snažíme najít způsoby, jak se ho zbavit. Že na vás žádný způsob příliš nezabírá? Pak v sobě zkuste probudit vlastní kreativitu!

Meditace vám nejde, ke sportu se nedokážete přinutit, ve vaně je vám horko, psaní vás neuklidňuje… Osvědčené způsoby odbourávání stresu na vás neplatí? I to se může stát, však jsme každý úplně jiný. Vyzkoušejte proto lehce netradiční, ale účinné metody, které navíc pustí ke slovu vaši – byť skrytou – kreativitu!

Co spolehlivě zažene stres, zklidní vás a ještě dokonale zabaví?

Vybarvování

Začněme trendem, který se v posledních letech rozmáhá masivně i u nás. Ano, mluvíme o fenoménu antistresových omalovánek pro dospělé. Na trhu jich najdete spoustu – s nekonečným množstvím témat a podob. Stačí jen vybrat si ty správné, k tom zakoupit pastelky (úplně stačí i základní sada, ale pokud vás vybarvování „chytne“, nejspíš se za pár dní přistihnete v papírnictví či výtvarných potřebách, jak kupujete 36dílnou sadu pastelek). A pak už se jen pustit do díla! Na stres a starosti si ani nevzpomenete – jediné, co váš mozek bude zaměstnávat, budou myšlenky na to, které barvy se k sobě hodí a zda onu květinu vybarvíte ostře žlutou či okrovou.

Pletení

Zatímco naše babičky a mnohdy i maminky pletly, protože musely, pokud chtěly rodinu vybavit na zimu něčím teplým, za co by neutratily polovinu rodinného rozpočtu, s dnešní dostupností oblečení se na pletení tak nějak zapomíná. A to je škoda. Hladce, obrace, hladce, obrace… Soustředění se na vzor, očka, jehlice a spol. odvede vaše myšlenky od všech starostí a vrátí vám úsměv na rty (to v případě, že se vzor na šále začíná podobat tomu z časopisu – ale i když se nedaří, je pletení téměř meditací, ztracené oko totiž přebije i výstup s nepříjemným šéfem v práci). Plus máte ručně vyrobené dárky pro všechny v okolí!

Vyšívání

A když jsme zmínili pletení, nemůžeme opomenout i jeho „příbuzného“, jímž je vyšívání. Spojuje v sobě kreativitu kreslení a vybarvování s precizností a soustředěním, které vyžaduje pletení. A i ono je skvělým relaxem! Vyžaduje preciznost, ale díky ní vám pod rukama vzniká malé umělecké dílo. Kromě toho budete mít originální ubrusy či polštáře, které budou obdivovat všichni z okolí!

Origami

Japonské umění spočívající ve skládání barevných papírů do nejrůznějších podob zaměstná nejen vaše prsty. Budete se muset pořádně soustředit, zvláště rozhodnete-li se pustit do náročnějších kousků. Co je k tomu potřeba? Prsty, čtvercové papíry (v papírnictví či uměleckých potřebách seženete přímo papír na origami) a trochu trpělivosti. Plus se vyplatí koupit si knihu, která vás světem papírových skládaček provede a naučí vás je od nejjednodušších až po ty složitější. Uvidíte, kolik radosti vám přinese první vlastnoručně vyrobená labuť nebo třeba panda!

Práce s hlínou

Zatímco výše zmíněné „relaxační techniky“ nevyžadovaly žádné extra vybavení, hrnčířství už patří k těm trochu náročnějším. Ale pokud máte umělecký talent (což jistě máte), zauvažujte o něm. Práce s hlínou a hrnčířským kruhem patří k činnostem, které zamávají se stresem jako máloco. Nejspíš budete muset začít v nějakém kurzu či případně u známého, který s hlínou pracuje a hlavně vlastní kruh, nicméně pokud vás tato kreativní činnost chytne, zmizí z vašeho života stres prakticky navždy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat