Prostreno.cz

Zásoby štíhlých lidí. Najdete v nich luštěniny, čokoládu nebo vejce

Lidé, kteří jsou štíhlí a své zdraví udržují v dobré kondici, spoléhají především na vyváženou stravu. Právě ta je společně s dostatečným pohybem klíčem k vysněné postavě, ale také dobře fungujícímu organismu. Co byste našli v jejich zásobách?

Na tyto potraviny nedají dopustit ani odborníci na výživu, ani lidé, kteří se rozhodli pro zdravý životní styl. Inspirujte se!

Ovesné vločky

Nejenže jsou skvělou alternativou pro sladkou snídani, pod kterou si spíše představím slazené cereálie nebo kus koláče, ale můžete je využít také jako surovinu pro pečení! Mleté ovesné vločky hravě nahradí část mouky v receptech na buchty a koláče. Mimochodem, pokud jste si oblíbili ovesnou kaši, nespoléhejte na tu instantní z obchodu – většinou je plná cukru a dalších látek, které se zdravým životním stylem tak docela nesouvisí. Nejlepší je připravit si kaši doma, z jemně drcených vloček, s čerstvým ovocem a případně doslazenou trochou medu.

Vajíčka

A snídaně ještě jednou. Právě vejce jsou tou pravou surovinou pro slané verze tohoto denního pokrmu. Obsahují velmi kvalitní bílkoviny a navíc spoustu důležitých živin, které z nich právem dělají superpotravinu. A k tomu dokážou nadlouho zasytit, takže vás díky nim dopoledne hned nehoní mlsná. Samozřejmě se nemusíte s vajíčky omezovat jen na snídani – hodí se vlastně v každou denní hodinu!

Jogurt

Obsahuje spoustu přátelských bakterií, jež udržují ve formě zažívání, ale také imunitní systém. Kromě toho v jogurtu najdete kvalitní bílkoviny, které spolehlivě zasytí. Navíc je poměrně univerzální surovinou – hodí se nejen samotný ke svačině, ale také s čerstvým ovocem jako dezert nebo jako zálivka na salát. Vyhýbejte se ale nízkotučným jogurtům, v hubnutí nepomohou a často obsahují až příliš mnoho nadbytečných přísad.

Luštěniny

Fazole, čočka, hrášek, cizrna… Luštěniny zažívají pomalu návrat na výsluní. A je to dobře – obsahují spoustu vlákniny, která spolehlivě zasytí, ale také pomůže zažívání, navíc jsou plné důležitých živin. Jejich výhodou je i poměrně nízká cena v obchodech. Také luštěniny můžete připravovat na spoustu různých způsobů. Tak proč toho nevyužít!

Zelenina a ovoce

To nejspíš nikoho nepřekvapí. Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, minerálů, antioxidantů, zkrátka všech živin, jež naše tělo potřebuje. A také obsahují vlákninu pro zdravé zažívání a dlouhodobý pocit sytosti.

Mimochodem, nezavrhujte ani zeleninu mraženou – získáte z ní v podstatě všechny živiny a navíc je vždy připravena k použití. Třeba jako příloha nebo oživení večeře.

Olivový olej

Patří k nejzdravějším olejům, a tak by neměl chybět v žádné kuchyni. Na smažení řízků se sice nehodí, ale jinak je poměrně univerzální. Využijete ho jak v teplé, tak ve studené kuchyni.

Hořká čokoláda

Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa také patří mezi zdravé potraviny. Jistě, je hodně kalorická, a tak se to s ní nesmí přehánět, ale kostička vás rozhodně nezabije. Naopak, obsahuje cenné živiny a navíc díky ní uspokojíte chuť na sladké (a neskončíte v nejbližší cukrárně nad půlkilovým zákuskem se spoustou cukru a tuku).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat