Prostreno.cz

Za vaší nevysvětlitelnou únavou může být salát k obědu i kus dortu

Máte pocit, že poslední dobou bojujete s únavou více než obvykle, aniž byste pro to měli nějaký objektivní důvod? Možná se prostě špatně stravujete. Dokonce i zdravé pokrmy mohou způsobovat únavu a ospalost!

Na které dobroty si dát pozor především?

Zelenina k obědu

Rozhodli jste se začít jíst zdravě, případně shodit nějaké to přebytečné kilo, a tak se zelenina ve formě salátu stala vaším nejlepším spojencem? Ačkoli se to může zdát jako dobrý nápad, odborníci jsou opatrnější. Jestliže si k obědu dáte okurku, rajčata a například ledový salát, nemůžete se divit, že ve čtyři odpoledne v práci padáte únavou. Svému tělu jste totiž nedodali prakticky žádnou energii!

Řešením samozřejmě není zakončit salátový oběd dortem z cukrárny, ale doplnit zeleninu kvalitním proteinem. Například kuřecím masem, sýrem, tofu nebo třeba fazolemi, jež jsou na bílkoviny také bohaté.

Banán ke svačině

Dopřáváte si k odpolední svačině banán? Z hlediska výživových hodnot nejspíš děláte dobře, protože tohle ovoce je plné důležitých látek, nicméně můžete pozorovat, že se po něm cítíte ospalí. Jak to?

Banány obsahují docela velké množství hořčíku, který uvolňuje svaly. Není divu, že se tento minerál (i ve formě banánu) doporučuje lidem se svalovými křečemi. Ze stejného důvodu se ovšem doporučuje i těm, kteří nemohou večer usnout. Pokud na sobě pozorujete po konzumaci banánu únavu, raději toto ovoce přesuňte do večerních hodin.

Pozdní večeře

Existuje jasný důvod, proč odborníci doporučují jíst maximálně dvě hodiny před tím, než se odeberete ke spánku. Pokud totiž spořádáte večeři těsně před spaním, tělo již nestihne potravu zpracovat, případně se o to snaží v době, kdy už by nejraději odpočívalo.

Kvalita spánku je tak silně narušena, a i když máte pocit, že jste v peřinách pobyli dostatečně dlouho, vaše energie tomu neodpovídá. Zkrátka není spánek jako spánek.

Příležitostný dezert

V rámci zdravého životního stylu zas tak často nemlsáte, a tak není divu, že jednou za čas uděláte výjimku a necháte se zlákat nějakým sladkým a úžasně vypadajícím (o chuti ani nemluvě) dezertem. Co na tom, hřešit se občas může, ale nedivte se, pokud budete mít pocit, že byste nejraději okamžitě zalezli do peřin.

Naše trávení totiž může být takovou kalorickou a cukrovou bombou zaskočeno, takže mu dá (zjednodušeně řečeno) mnohem víc práce si s kusem dortu poradit. Není proto divu, že se naše tělo doslova vyčerpá. Co s tím? Nejspíš nic. Jen na to buďte připravení, až se zas budete odměňovat nějakou tou sladkou dobrotou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat