Potraviny posilující imunitu. Jen citronem to nekončí

Podzim je tady a bacily mají doslova žně. Už teď se psychicky připravujete na to, že vás nějaký brzy skolí? Nemalujte čerta na zeď a dejte si porci hovězího masa, sladké brambory či jogurt. Jakmile to zapijete černým čajem, viróza si na vás netroufne!

Pravidelně sportujete, nepodceňujete příjem tekutin a vitaminů, dopřáváte si kvalitní spánek a proti otužování v zásadě nic nemáte? Jistě, toto jsou častá lékařská doporučení k posílení obranyschopnosti, se kterými odborníci nešetří. Můžete však udělat ještě něco navíc a zvýšit tak šanci, že se vám podzimní neduhy letos pro změnu vyhnou? Samozřejmě, zařaďte do jídelníčku tyto potraviny, jež kondici imunitního systému pořádně vylepší!

Jogurt neocení jenom kosti

Probiotika neboli živé aktivní kultury nacházející se v kelímku mléčného výrobku jsou vlastně bakterie. Ovšem nelekejte se, protože tyhle rozhodně neškodí. Právě naopak! Udržují střeva a zažívací trakt bez choroboplodných zárodků, což je k dobru. Závěry jisté vídeňské studie naznačují, že denní konzumace probiotik posiluje imunitu a snižuje náchylnost k běžným onemocněním o 30 procent. No vida, takže u oddělení jogurtů se v obchodě nezapomeňte zdržet a neprosvištěte okolo něj bez povšimnutí!

Hovězí maso, dejte si pořádný steak

Nedostatek zinku je jedním z nejběžnějších nutričních nedostatků dospělých jedinců – jak uvádějí lékařské statistiky. Jenže v tom je právě ten problém a možná i důvod, proč lidé tak často podléhají nemocem. I mírný nedostatek tohoto důležitého prvku v těle zvyšuje pravděpodobnost infekcí. Zinek je totiž nesmírně důležitý pro vývoj bílých krvinek, bez kterých se obranyschopnost absolutně neobejde, jelikož rozpoznávají a ničí bakterie i viry. Naleznete ho v hovězím mase, a pokud to není váš šálek kávy, zvolit můžete i ústřice, obiloviny, nebo tuňáka.

Sladké brambory. I ty vám prospějí

Pokud jde o imunitu, její neodmyslitelnou součástí je také kůže, kterou do těla mohou pronikat různé „breberky“, zárodky a nežádoucí organismy. Abyste tedy zůstali silní, zdraví a odolní, není od věci zaměřit se na vitamin A, neboť právě ten hraje důležitou roli při výrobě pojivové tkáně, což je klíčová složka pokožky. V půl šálku batátů naleznete „áčka“ vskutku požehnaně, navíc vám dodá jen 170 kalorií, tudíž ohrožení štíhlých křivek není tak markantní.

Černý čaj, něco na zahřátí

V poslední době se jako zprostředkovatel zdraví skloňuje zelený čaj ve všech pádech. Jenže co ten černý? I on má pořádné výhody! Odhalily je vědci působící na americké Harvardově univerzitě. Ti na základě svého průzkumu tvrdí, že pijani čtyř šálku denně mají v krvi desetkrát více interferonů (proteiny protivirové obrany) v porovnání s těmi, kteří se tomuto horkému nápoji vyhýbají. Co vy na to, není už čas na čaj? Ovocný nechte protentokrát v šuplíku, ona taková malá změna ničemu neuškodí…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat