Prostreno.cz

Prášek z moringových listů. Pomůže vám zhubnout?

Vánoce se blíží – a s nimi i krizová doba plná sladkých lákadel. Chcete do Štědrého dne radši něco zhubnout, abyste se i po svátcích vešli do oblíbených kalhot? Pak vám může pomoci cosi zeleného a velmi výživného!

Moringa olejodárná je považována za superpotravinu, která je nabitá více než 90 živinami a 46 antioxidanty. Je označována jako strom elixíru života a zdraví a někteří ji dokonce nazývají zeleným diamantem. Pochází z Indie, z oblasti kolem Himálaje, a v českých prodejnách zdravé výživy se poměrně rychle zabydlela. Ještě ji nemáte? Chyba. Pomůže vám totiž zhubnout – a to ještě do Vánoc, které jsou na mlsání, jak všichni víme, nesmírně rizikové.

Ochrana zdraví i štíhlejší křivky?

Podle výzkumů obsahuje jeden šálek čerstvých nasekaných moringových listů dva gramy bílkovin, spoustu vitaminu B6, vitamin C, železo, vitaminy B2, A a hořčík. Byť jen malá lžička prášku vašemu organismu dodá i vápník a vlákninu. Díky hladinám a různorodosti polyfenolů, fenolových kyselin a flavonoidů může extrakt z moringových listů pomoci chránit tkáň včetně jater, ledvin, srdce a plic. Podle všeho moringa působí jako lék proti bolesti, chrání před vředy či hypertenzí a posiluje imunitní funkce. A jak je to s tím hubnutím?

Malý ranní rituál

Americký výživový poradce Manuel Villacorta sice říká, že neexistuje studie, která by prokazatelně potvrzovala to, že by moringa snižovala množství tuku, nicméně zvlášť vysoká úroveň vitaminů B podle něj může podpořit váš metabolismus.

„Vitaminy skupiny B působí jako koenzymy, a tak skutečně přispívají k nastartování a správné funkci metabolismu. A jak známo, efektivnější metabolismus rovná se více spálených kalorií,“ vysvětluje odborník pro magazín Plos ONE s tím, že mezi další dobré zprávy rozhodně patří nulové nežádoucí účinky užívání moringy. Není tedy na co čekat.

Ještě než začněte péct cukroví…

Ochutnat můžete třeba prášek, jehož cena se na českém trhu pohybuje okolo 150 korun za 200 gramů. Otevření sáčku a pomalé spotřebovávání vás, jen tak mimochodem, nemusí nikterak rozhodit. Moringa je velmi stabilní, což znamená, že neztrácí svoji antioxidační kapacitu ani poté, co týdny nebo měsíce sedí na polici.

Dávkování je uvedené na obale, nicméně obecně se jedná o 1 až 2 čajové lžičky prášku denně. Ty se rozmíchají ve vodě či jiném (studeném) nápoji. (Horké tekutiny snižují množství cenných látek.)





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat