Příznaky těla ukazující na přemíru tlaku

„To vydržím, to dám. Co mě nezabije, to mě posílí.“ Taky si říkáte něco podobného a každý den nuceně vstáváte do práce, která vás třeba ani nebaví? Život je stresující a mnozí se stávají oběťmi tlaku. Patříte k nim? Takhle poznáte, že i vy jste zralí na pauzu!

Stres má dopad na psychické i fyzické zdraví (1). To ví každý. Co ale seznam příznaků, které signalizují, že hranice vašeho vypětí doslova přetekla? Dejte si pozor, zda i vám nezvoní hrana!

Trpíte nespavostí

I když ne všechny případy nespavosti jsou způsobeny stresem, dá se říct, že je tak říkajíc „první na ráně“. Pokud jste se potýkali s nespavostí po celý svůj život, pravděpodobně se to stresu netýká, nicméně situační nespavost už je o něčem jiném. Důležitá zakázka, věčně otravný šéf či tlak na kreativitu nenechá mozek v klidu. Stále přemýšlíte, jak udělat tohle a tamto, v posteli se otáčíte a nemůže přestat přemýšlet o neklidné situaci. To je reakce vašeho těla na intenzivní stres (2).

Býváte často nemocní

Stres oslabuje váš imunitní systém, což znamená, že jste mnohem zranitelnější. Proto jste náchylní k nachlazení, chřipce a dalším virům, které číhají na svoji příležitost. Pozorujete, že vám není dobře častěji než obvykle? Jedná se o další známku toho, že ve svém životě máte příliš mnoho stresu (3).

Jste unavení, nebo bez energie

I když denně naspíte osm až deset hodin, můžete se cítit letargičtí nebo vyčerpaní. Přestože zdravá úroveň stresu leckdy motivuje, mívá i opačný účinek. Obavy a stres jsou uváděny jako dva běžné důvody, proč se lidé cítí „vyždímaní“(3).

Trpíte na přetrvávající svalovou bolest nebo napětí

Pokud zjistíte, že byste každodenně potřebovali pořádnou masáž, neboť se ozývá chronická bolest svalů, lítáte v tom až po uši. Svalové bolesti jsou jedním z nejčastějších příznaků stresu a mohou se rychle přeměnit na otravný až nesnesitelně bolestivý stav. Je tomu tak proto, že neklid ovlivňuje hladiny adrenalinu a hormonů, což má přímý vliv na vaše svaly a nervy (4).

Často vás bolí hlava

Jako by všech těch nežádoucí účinků nebyly dost, stres může způsobit i bolesti hlavy. Ty obvykle trvají asi 30 minut a opakují se několik dní po sobě. Charakterizuje je tlak na čele nebo v zadní části hlavy, přičemž se jedná o tupou bolest. Neignorujte je. Nahromadění stresu povede k ještě horším bolestem, což rozhodně není něco, co byste ve svém životě potřebovali (4).

Pokud je vám některý z těchto příznaků důvěrně známý, je na čase zvážit, jak se s tím můžete vypořádat. Dlouhodobý stres je škodlivý pro vaše duševní a tělesné zdraví a je třeba minimalizovat jeho vedlejší účinky (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045300/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6383636/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4795524/, (5) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat