Mají bio vejce smysl a kde se v lednici kazí rychleji?

Vajíčka se skutečně v rámci uložení v lednici kazí nejrychleji, když je nasázíme do držáku, který pro ně připravil výrobce. Tento se nachází v horní části dveří, často ještě za průhlednou záklopkou. Nejlepším prostorem pro jejich uchování je spodní zásuvka na zeleninu.

Tvrdí to britská společnost zabývající se výrobou skladovacích obalů. Podle jejich experimentálního výzkumu se vajíčka ve dveřích kazí nejrychleji prostě proto, že se při otevírání a zavírání dveří chladničky v nich nejrychleji mění teplota. Toto kolísání podporuje rozvoj rozkladných bakterií.

Ideálním místem je tak zásuvka na zeleninu, která je uzavřená vůči okolí a její teplota je konstantní, i když se dveře otevřou. Nicméně není nejchladnějším místem v lednici. Ještě lepším řešením je uchovávat vejce v krabici na prostřední příčce. Krabice zamezí kolísání teplot při otevírání chladničky, zatímco střední příčka zaručuje nejnižší teplotu vnitřního prostoru.

Vajíčka vydrží několik dní také v chladné komoře. A před jejich kuchařskou úpravou je ideální nechat je alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Chutnají pak lépe a při vaření natvrdo nepraskají.

Mají bio vejce smysl?

Kupujete vejce od slepic z klecového chovu, nebo od těch, jež běhají volně? Spousta lidí je přesvědčena, že v nich vlastně neexistuje rozdíl. Ovšem vědci mají jiný názor.

Kupovat bio vajíčka od slepic z volného výběhu a podestýlky se vyplatí nejen opeřencům samotným. Kvalitnější životní podmínky totiž znamenají také kvalitnější vajíčka, která obsahují o třetinu více vitaminu D. Navíc té varianty, která má na zdraví nejblahodárnější vliv. A to se zase vyplatí lidem, kteří tato vajíčka konzumují. Zvláště v zimních měsících, kdy mají v těle méně tohoto vitaminu kvůli nedostatku UV záření ze slunečních paprsků.

Vědci z Británie provedli analýzu složení žloutků slepičích vajec od 270 chovatelů. Vajíčka slepic z volného výběhu a ekologického zemědělství obsahovala o třicet procent více vitaminu D než vajíčka z klecového chovu.

„Bio vajíčka z ekologického chovu měla nejvíce 25-hydroxy D3 vitaminu, který má pro lidské zdraví největší význam a prokazatelně chrání před některými druhy rakoviny,“ tvrdí vědci z Univerzity v Readingu.

Podle autorů výzkumu souvisí vyšší obsah vitaminu D3 a 25-hydroxy D3 jednoduše s tím, že slepice z ekologického zemědělství běhají na slunci a vitamin se v jejich těle tvoří účinky UV záření stejně jako v kůži člověka vystaveného tomuto záření.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat