Kari skutečně zlepšuje náladu a je prevencí Alzheimerovy choroby

Kari by se neměl vyhýbat nikdo, komu už bylo více než půlstoletí. Koření obsahující kurkumu totiž může být prevencí demence a také výrazně zlepšuje náladu u těch, kdo už začínají mít problémy s pamětí. Podle britských vědců každodenní podávání kurkuminu – účinné látky z kurkumy – výrazně zlepší paměť a také náladu. A to i tehdy, když už člověk začne mít problémy s pamětí.

„Jak přesně kurkumin účinkuje, není jasné, ale může to být jeho schopností omezovat zánětlivost v mozku, což je projev související jak s Alzheimerovou chorobou, tak s depresemi,“ tvrdí profesor Gary Small z University of California v Los Angeles.

Jeho tým v experimentálním výzkumu s osobami ve věku padesát až devadesát let – které trpěly mírnou ztrátou paměti – prokázal, že každodenní podávání kurkuminu po dobu roku a půl vedlo k výraznému zlepšení paměti a také celkové nálady těchto osob.

V testech paměti měly osoby užívající kurkumin o osmadvacet procent lepší výsledky.

„Tyto výsledky naznačují, že užívání relativně bezpečné formy kurkuminu by mohlo mít výrazné účinky na kognitivní funkce během stárnutí,“ dodal profesor Small.

Lék na bolest?

Kurkuma je v poslední době citována jako pomoc na nejrůznější neduhy. A to nejen zastánci přírodní medicíny, ale také vědci. Vyšší dávky tohoto koření či jeho pravidelné užívání s pokrmy typu kari jsou podle nich dokonce vhodnou prevencí i léčbou chronických bolestí.

Kurkumin dokáže potlačit zánět vyvolávající protein TNF-alfa. Přitom moderní chemické léky zaměřené na tlumení této látky se užívají při léčbě osteoartritidy, zánětlivého onemocnění střev, lupénky a spondylitidy.

„Řada výzkumů prokázala, že kurkumin je stejně účinný jako nesteroidní protizánětlivé léky (ibuprofen, paracetamol, kyselina acetylsalicylová), ale nemá žádné negativní vedlejší účinky, má zato spoustu pozitivních účinků,“ tvrdí doktorka Sarah Brewer z Cambridge.

U vážnějších forem chronických bolestí je třeba nasadit koncentráty kurkuminu, neboť množství obsažené v koření kurkumě je příliš malé.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat