Plavání snižuje bolesti zad

Začátky nového životního stylu jsou obtížné, snažíme se změnit svoji životosprávu a přidat do svého dne aktivní pohyb. Mnozí z nás se pouštějí do běhání, ale pokud se vám zrovna nechce, co takhle navštívit místní bazén? Máme pro vás hned několik kladů, které s sebou přináší pravidelné plavání.

Plavání je jedním ze skvělých rekreačních sportů, tak proč se mu nezačít věnovat právě teď? Navíc dnešní bazény nejsou jen k plavání, běžně je dostupná také relaxační zóna, kde můžeme najít vířivku,  saunu i vstup do páry, případně si připlatit a dopřát si po perném dni příjemnou masáž.

Zdravotní výhody plavání jsou spojeny se zábavou, odpočinkem a aktivním pohybem. To je velmi prospěšné pro celý organismus. Plavání dělá zázraky s vaším tělem i myslí. Přispívá k formování postavy, zlepšuje kondici, posiluje kardiovaskulární zdraví, a navíc si odpočine vaše mysl. Víte, co všechno vám přinese obyčejné plavání?

Snižuje riziko obezity

Koupání je mimořádně výborná forma cvičení, která snižuje váhu a eliminuje riziko obezity. V jedné hodině rekreačního plavání můžete ztratit přibližně 700 kalorií. Tento pohyb je velmi šetrný pro vaše klouby, proto je vhodný i pro lidi s nadváhou, kteří mohou plavání doplnit ještě o kurzy cvičení ve vodě, které je velmi efektivní (2).

Zmírňuje stres

Tato aerobní činnost vám pomůže uvolnit tělo a zklidnit mysl. Mnoho lidí se cítí po dobrém plavání bez starostně a uvolněně, zkrátka stres z běžného dne, ze sebe příjemně smyjete (2).

Mobilizuje svaly

Pokud se budete plavání věnovat pravidelně, již za pár týdnů pocítíte zpevnění celého těla. Celkově se zlepší vaše kondice a posílíte kardiovaskulární zdraví. Plavání je jedním z pohybů, kde se zapojuje co nejvíce svalů (2).

Snižuje bolesti zad

Vzhledem k tomu, že plavání nezatěžuje pojivové tkáně těla, je to dobrý sport pro tělesně postižené a méně pohyblivé jedince. Plavání také poskytuje úlevu jednotlivcům, kteří trpí bolestmi nohou, dolní části zad i krční páteře. Pro uvolnění zádových svalů a protažení páteře je vhodné plavání na znak, kdy nezvedáte hlavu a necháte se při plavání nadnášet vodou (1).

Vhodný pohyb pro těhulky

Plavání posiluje jak břišní, tak ramenní svaly. Proto je to velmi užitečná forma cvičení pro těhotné ženy. Vodní cvičení zmírňuje bolesti kloubů a další nepohodlí související s těhotenstvím. Studie (3), kterou provedl Institut Melpomene v Minneapolis, potvrdil, že těhotné ženy jsou méně ohroženi potratem, když se pravidelně účastní plavání a vodního cvičení.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28759476/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106774/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6599635/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat