Hodné versus zlé tuky. Kde je najdete a kolik jich jíst

Všichni už vědí, že není pravda, že bychom se měli tukům v jídle zcela vyhýbat. Jen je dobré vědět, které na své talíře pustit a kterým naopak omezit vstup. Ovšem kde se ony hodné a zlé tuky schovávají?

Tuky náš organismus potřebuje. Jenže to samozřejmě neznamená, že nám prospívá třeba balíček chipsů nebo smažený řízek. Zkrátka se vyplatí být trochu vybíraví!

Avokádo: Ovoce neomezených možností

Nejenže tuky v něm obsažené působí protizánětlivě, ale také dokáže avokádo snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, prospívá zraku, ale i štíhlé postavě. Tedy pokud to s ním nepřeháníte, protože bezkonkurenčně patří k nejkaloričtějším plodům. Mimochodem, avokádo využijete nejen na guacamole, ale také na nejrůznější pomazánky, a dokonce i pro přípravu úžasné čokoládové pěny!

Kokos: Zdravá exotika

Obdobné účinky mají i tuky obsažené v dalším z exotických plodů – v kokosu. I když se poslední dobou objevují hlasy, že není kokosový olej tak zázračný, jak se jeden čas tvrdilo, většina odborníků se shoduje, že když to s ním nepřeháníte, pak svému tělu prospíváte. Mimochodem, nemusíte spoléhat jen na samotný kokosový olej. Zamíchejte si třeba strouhaný kokos do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie a uvidíte, jak si pochutnáte. A zdravě!

Olivy: Zázrak ze Středomoří

Ačkoli u některých tuků či tučných potravin si nejsou odborníci jejich přínosem tak úplně jistí, případně jsou názory rozdělené, u oliv a olivového oleje se shodnou všichni. Především panenský olivový olej působí proti zánětlivým procesům v těle, snižuje riziko cukrovky, ale také cévních a srdečních onemocnění. Radost z něj má i náš mozek. Není divu, že středomořská strava patří k nejzdravějším, když je v podstatě na olivách založena!

Oříšky: Zdravé mlsání

I nejrůznější ořechy patří k tučným potravinám, kterým není třeba se vyhýbat (i když opět platí – vzhledem k jejich kalorickým hodnotám se to s nimi nevyplatí přehánět). Kromě prospěšných tuků dodají našemu organismu celou řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů. A navíc dokážou účinně bojovat s hladem!

Tučné ryby: Poklady z moře

Nejste zrovna fanoušek nejrůznějších rybek? Pak zkuste svůj postoj ještě jednou přehodnotit. Právě ony jsou totiž zdrojem omega-3 mastných kyselin, jež prospívají cévám, srdci, mozku, pokožce, a dokonce se o nich spekuluje jako o účinném spojenci, pokud trpíte depresemi. Takže až budete mít příště příležitost pochutnat si na lososovi, makrele nebo třeba sardinkách, nebraňte se.

Když tuky nepomáhají

Po výčtu skupin potravin, které poskytují našemu organismu zdraví prospěšné tuky, je dobré zaměřit se také na ty dobroty, jež rozhodně zdraví neprospívají. Které to jsou?

Uzeniny jsou sice pochoutkou, které málokdy odoláme, ale že by nám za to bylo naše tělo vděčné, to se říci nedá. Obsahují totiž celou řadu látek, kterým bychom se měli spíše vyhnout. Některé jsou dokonce přímo spojeny se vznikem některých typů rakoviny!

Zapomenou nemůžeme ani na smažené pokrmy (a je jedno, jestli smažíte řízek nebo třeba zeleninu), transtuky (neboli transmastné kyseliny), jež najdete ve ztužených tucích, nebo na palmový olej, který nejen našemu tělu nijak zvlášť neprospívá, ale také jeho pěstování poškozuje planetu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat