Choďte na koncerty, prodlouží vám život až o 9 let

Pravděpodobně jste již slyšeli o výhodách hudební terapie spojené s léčbou stavů, jako je úzkost a deprese. Tušíte ale, co se stane, když vyrazíte na živé vystoupení? Takhle se dá prodlužit život až o devět let!

Léto plné festivalů a koncertů pod širým nebem v podstatě nabízí něco jako zdravotní terapii – za cenu vstupenky. Jak to? Totiž, existuje studie, která doporučuje navštívit svoji oblíbenou kapelu jednou za dva týdny. Díky tomu na světě můžete být déle! A to se vyplatí!

Je ti smutno? Běž ven!

Zmíněná studie, za níž stojí jistá telekomunikační společnost, poukazuje na to, že již 20 minut živého vystoupení zvyšuje pocity pohody o celých 21 procent. Stejná studie se zároveň zabývala dalšími wellness aktivitami, včetně jógy, nicméně žádná neměla v porovnání s koncertem takový blahodárný účinek. Zdá se, že živá hudba zlepšuje spektrum štěstí.

Některé poznatky zahrnují, že dochází ke zvýšení pocitu sebehodnocení (o 25 %) a zvýšení psychické stimulace (o 75 %). Lidé, kteří koncerty často navštěvují, hlásí spokojenost, produktivitu a sebeúctu. Možná se není co divit.

Terapeutická pomůcka jako víno

Hudba jako taková minimalizuje bolest a úzkost, snižuje stres, je účinným terapeutickým nástrojem pro osoby, které procházejí traumatem. Některé vědecké práce také potvrzují, že oblíbené tóny podporují kreativitu, takže když potřebujete získat inspiraci, dejte si do uší sluchátka. Jen se ujistěte, že je daná hudba optimistická.

Studie publikovaná v časopise PLoS ONE potvrzuje, že poslech šťastné hudby vás v klidu dostane na vyšší úrovně tvořivosti. A když se z ní proberete, skvěle se vyspíte. Hudba totiž zlepšuje i spánek. Tedy hlavně ta klasická. A víte, jak podat lepší výkon při sportu? Ano, hádáte správně, opět pomohou hudební tóny.

Je vědecky dokázáno, že pokud například při běhání posloucháte svoji oblíbenou hudbu, jste rychlejší, výkonnější a šťastnější. Díky ní se snadněji odreagujete a zároveň posílíte svoji paměť. Ale zpět ke koncertům. Co dělat, pokud se na žádný nedostanete?

Naordinujte si „kulturu“ podobného typu aspoň dvakrát ročně. Během domácích prací noste sluchátka, hudbu si pouštějte i v autě, a pokud máte tu možnost, choďte do restaurací a barů, ve kterých je živá hudba „jako doma“.






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat