Zajímavé přínosy zahradničení. Jakým způsobem ovlivňuje naše zdraví

Jste na zahrádce doslova „ve svém živlu“? Můžete si vážně gratulovat. Tohle hobby, na které nedáte dopustit, snižuje riziko několika vážných onemocnění, zlepšuje náladu a také brousí tělesné křivky!

Z expertních odhadů vyplývá, že zahradničení se věnuje něco kolem 70 % našinců. Pro někoho je „hrabání se v hlíně“ skutečným koníčkem, zatímco jiný vítá možnost konzumace vlastnoručně a s láskou vypěstovaných plodin. Do které kategorie spadáte vy? Víte co, ono je to vlastně jedno, protože zdravotní výhody této bohulibé činnosti vás tak jako tak neminou!

Dobrá nálada i menší riziko nemocí

Ze slunce, které na vás při okopávaní a plení čile svítí, načerpáte nemalé množství vitaminu D. Proč je to dobře? „Déčko“ prokazatelně zlepšuje náladu tím, že zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je nazýván hormonem štěstí, a to z toho důvodu, že zažene chmury a přispívá k celkovému pocitu spokojenosti. Odborníci se nijak netají ani tím, že dostatek vitaminu D snižuje riziko cukrovky, srdečních onemocnění a dokonce i některých druhů rakoviny. Takže holínky a rukavice jsou vlastně na lékařský předpis!

Ochrana před duševními chorobami

Jistá americká studie z roku 2006 naznačuje, že zahradničení významně omezuje pravděpodobnost nejen demence, ale i dalších duševních poruch, jako jsou například deprese, bipolární poruchy, neurózy a fobie. Výzkumníci, kteří ji provedli, se po dlouholetém monitorování 3000 jedinců starších 60 let, domnívají, že ti, kteří se této činnosti věnují pravidelně, mají pevnější duševní zdraví a jsou o 50 % odolnější proti psychickým potížím. To není zrovna málo…

Efektivní cvičení, co pálí jednu kalorii za druhou

Ačkoli to na první pohled možná vypadá jednoduše, každý pěstitel bezpečně ví, že neustálé ohýbání, tahání plevele a používání různého náčiní je vcelku řehole. Napadlo vás někdy, že právě tohle je parádní aerobní cvičení, jež se dá využít při hubnutí? Aktivita prováděná se střední intenzitou v delším čase zvyšuje tepovou frekvenci a zlepšuje výkonnost kardiovaskulárního systému. Také reguluje cholesterol i krevní tlak a pochopitelně pomáhá spalovat kalorie. Kdo by to byl řekl, že péče o rajčata, saláty, papriky a květiny vlastně funguje jako posilovna!






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat