Některé kalorie jsou škodlivější než ty druhé. Na tyhle si dejte pozor

Sexy tělo? Existuje ještě více důkazů, které naznačují, že byste měli nejen počítat kalorie, abyste zabránili přírůstku hmotnosti, ale také přihlížet k míře jejich škodlivosti!

Zdravá výživa je založena na více než jen energetické rovnováze, což vyplývá z nového výzkumu, jehož výsledky potvrzují, že některé kalorie jsou škodlivější než jiné. To pochopitelně vede k tomu, že není ani tak důležité, kolik toho sníte, ale co vlastně sníte.

Vědci například podotýkají, že konzumace sladkých nápojů s cukrem zvyšuje rizikový faktor onemocnění souvisejících s obezitou  ve srovnání s konzumací kalorického ekvivalentu škrobu. Výzkumníci také zjistili, že třeba takový aspartam (umělé sladidlo) lidské zdraví tolik neohrožuje!

Výživová hodnota? To hlavní!

Článek, který vyšel v magazínu Obesity Reviews a který se opírá o zjištění 22 amerických vědců z různých univerzit, poskytuje další důkazy, jež naznačují, že pokud chcete snížit riziko onemocnění souvisejících s obezitou, měli byste se zaměřit na výživovou hodnotu toho, co jíte.

„Kalorie z jakéhokoli jídla mají potenciál zvýšit riziko obezity a kardio-metabolického onemocnění, protože všechny kalorie mohou přímo přispívat k pozitivní energetické rovnováze a přírůstku tuku,“ uvádějí vědci s tím, že je tu však jedno velké „ale“.

Léto, které svádí k neřestem

„Různé složky stravy nebo vzorce mohou podporovat obezitu a kardiometabolickou chorobu pomocí dalších mechanismů, které nejsou zprostředkovány výhradně kalorickým obsahem.“

Zjednodušeně řečeno, byť malé množství sladkých nápojů je pro vaši postavu i zdraví horší než zvýšená konzumace kalorického ekvivalentního množství škrobových potravin, jako jsou například brambory. Pokud si sem tam nějakou tu limonádu v létě dopřejete, zřetelně zvýšíte riziko vzniku cukrovky typu 2 a srdečních onemocnění. Naproti tomu brambory vás pouze zasytí – bez tak zvaných vedlejších účinků.

Víte, co jíte?

Vedoucí autorka studie Dr. Kimber Stanhope z Kalifornské univerzity k tomu všemu poznamenala: „Tato důkladná akademická analýza současného výzkumu výživy je cenným přínosem, který může zlepšit návrh budoucího bádání a zaměřit pozornost na oblasti vědy, které mohou mít největší dopad na zpomalení epidemií obezity, kardiovaskulárních chorob a diabetu typu 2.“ Tato lékařka zároveň opakuje, že již zmíněný aspartam nezvyšuje tělesnou hmotnost, jak se doteď tvrdilo.

Vědci se také shodli, že konzumace polynenasycených tuků, jako jsou ořechy nebo semena, snižuje riziko onemocnění ve srovnání se stejným množstvím nasycených tuků. Avšak mléčné výrobky, jako je sýr a jogurty, které mohou mít vysoký obsah nasycených tuků, jsou spojeny se zvýšeným kardiometabolickým rizikem. Není tedy kalorie jako kalorie…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat